Published On: Uto, ruj 3rd, 2013

Assad: Ako Zapad napadne, onda je moguć regionalni rat

Sirijski predsjednik Bašar el-Asad upozorio je u ponedjeljak da je Bliski istok “bure baruta” i da bi eventualni zapadni udari protiv njegove zemlje riskirali izazivanje regionalnog rata.

U intervjuu za francuske novine ‘Le Figaro’, Asad je također izjavio da Sirija poziva Sjedinjene Države i Francusku da pokažu ijedan dokaz koji bi podržao njihove navode da je vlada u Damasku koristila kemijsko oružje.

Kazao je da čelnici dvije zemlje “nisu u stanju to učiniti, čak ni pred vlastitim narodom”, prenosi AP.

Američki predsjednik Barack Obama i njegov francuski kolega Francois Hollande optužili su Asadov režim da je izveo kemijski napad na predgrađa Damaska pod pobunjeničkom kontrolom 21. kolovoza.

Sirijska vlada negira te navode, i optužuje za napad opozicijske borce.

Obama je prvobitno izgledao spreman da pokrene vojnu akciju, ali je iznenadno objavio u subotu da će prvo zatražiti od Kongresa odobrenje akcije. Hollande je također pozvao na upotrebu sile protiv Assada, ali on čeka na odluku Washingtona.

Ukoliko SAD i Francuska odluče da napadnu, Asad je izjavio da će “svi izgubiti kontrolu nad situacijom”.

Kaos i ekstremizam će se proširiti. Rizik izbijanja regionalnog rata postoji“, kazao je.

Upitan da li je Francuska postala neprijatelj Sirije, Assad je izjvio da svatko tko “financijski i vojno pomaže teroristima, taj je neprijatelj sirijskog naroda”.

Francuski narod nije naš neprijatelj, ali je politika njegove vlade neprijateljska prema sirijskom narodu. Sve dok je politika francuske vlade neprijateljska prema sirijskom narodu, ta država biti će naš neprijatelj“, izjavio je sirijski predsjednik.

fena

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare