Published On: Pet, kol 31st, 2012

ARMENCI NISU DOŠLI: U Sarajevu obilježena 90. godišnjica Ataturkove pobjede nad Turcima

U sarajevskom Domu oružanih snaga, u organizaciji Ambasade Republike Turske u Bosni i Hercegovini, danas je obilježen Dan pobjede, eufemizam kojim Turci obilježavaju 90. godišnjicu Ataturkove pobjede, kada je svrgnuta Otomanska vlast i Turskoj kojoj je prijetio nestanak sa svjetske karte, spašena guzica…

Među mnogobrojnim gostima prijema čiji su domaćini bili ambasador Republike Turske u BiH Ahmet Yildiz i vojni ataše pri ambasadi Republike Turske Mehmet Nail Yigit bili su i ministar odbrane BiH Muhamed Ibrahimović, načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH Miladin Milojčić, federalni ministar unutrašnjih poslova Predrag Kurteš, pripadnici Oružanih snaga BiH, brojni ambasadori i predstavnici ambasada drugih zemalja u BiH, predstavnici vojnih misija u BiH, te mnogobrojni gosti.

Širom Turske, ali i u diplomatskim predstavništvima ove zemlje u cijelom svijetu obilježava se 30. august, Dan pobjede nad okupatorom i Dan Oružanih snaga.

Turska vojska prije skoro jednog stoljeća, ostvarila je značajne rezultate u borbi protiv okupatorskih sila, a potiskivanje stranih armija iz ove zemlje započeto je na današnji datum prije 90 godina.

Turski ambasador Yildiz u svom obraćanju gostima pozdravio je prisutne i izrazio zahvalnost što su svojim prisustvom uveličali ovaj praznik Republike Turske.

“Danas je devedeset godina od dana kada je Anadolija oslobođena od okupacije. Od toga dana do danas, u ovih devedeset godina, s jedne strane i zbog snažne vojske, a s druge strane zbog miroljubive politike države Turske, ona nije ušla ni u jedan rat. Turska je, bez obzira na rat koji je buktao svuda oko nje, uspjela ostati van Drugog svjetskog rata“, istakao je Yildiz.

On je dodao da turske oružane snage, pored očuvanja mira u Turskoj, učestvuju i u brojnim mirovnim snagama širom svijeta u saradnji sa svojim saveznicima.

“Naša vojska ispunjava svoje zadatke i ono što se od nje očekuje i u ovom trenutku u BiH. Želim se zahvaliti na dobrodošlici ministru odbrane 81-e turske pokrajine  Ibrahimoviću, načelniku Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH Milojčiću, kao i svim vojnim komandantima u BiH. Oni imaju veoma odgovoran posao i ja sam uvjeren da će oni svoj zadatak kao i do sada obavljati dobro, te da će ova zemlja nastaviti živjeti u miru“, naglasio je Yildiz.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare