Published On: Wed, Jan 7th, 2015

APSURD: Tvrde da je Šešelj notorni ludi četnik, bolestan u glavu a ne daju mu invalidninu?

Iako je Šešelj vidno psihički obolio čovjek s darom provociranja i govora kakvog ima malo koji luđak,  direktor Federalnog zavoda Mirovinsko-invalidskog osiguranja (MIO) Zijad Krnjić kazao je da je ta ustanova tužila sudu Institut za medicinsko vještačenje FBiH zbog davanja prve kategorije invalidnosti Vojislavu Šešelju sa zahtjevom da se taj dokument poništi.

”Do odluke suda nećemo mu dati rješenje za mirovinu. Ako sud i ne bi uvažio našu tužbu, u što nam je teško vjerovati jer je ona pravno argumentirana, mi imamo i druga pravna sredstva da ovaj slučaj riješimo ispravno i pravedno da mu ne odobrimo pravo na mirovinu”, kazao je Krnjić Agenciji Fena.

On je ranije Feni kazao da Institut za medicinsko vještačenje FBiH nije tražio dodatnu medicinsku dokumentaciju u tom predmetu, ni iskoristio mogućnost pozivanja osobe na medicinski pregled te nije utvrdio medicinske uvjete zadnjeg zaposlenja te osobe (asistent na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu).

Direktor Instituta za medicinsko vještačenje FBiH Zijad Hadžiomerović potvrdio je Feni da još nije obaviješten o spomenutoj tužbi.

On je ranije kazao da se u slučaju Vojislava Šešelja usuglašava dio radnog staža koji je on proveo u BiH, na način kako to čine i za sve druge građane te da se radi o međudržavnoj obavezi koja se mora uraditi na regularan način.

On je tada kazao da ”Šešelj ima jasnu i veoma obujnu dokumentaciju koju su radili liječnici na profesionalan način te da se ne može osporavati ničije, pa ni njegovo, pravo”.

Haaški optuženik za ratne zločine Vojislav Šešelj osamdesetih godina 20. stoljeća bio je zaposlen kao asistent na Fakultetu političkih nauka (FPN) u Sarajevu.