Published On: Thu, Sep 21st, 2017

APSURD Od trošarina na naftu i registracije vozila sakupili pet milijardi KM, a autoputeve prave kreditom

Po osnovu trošarina na naftu i kroz registracije vozila u BiH tijekom proteklih deset godina prikupljeno je, prema neslužbenim procjenama, blizu pet milijardi maraka i sasvim je sigurno da ovaj novac koji je namijenjen za izgradnju i održavanje puteva i autoputeva nije potrošen namjenski. Od tog novca, prema izjavama stručnjaka, BiH je bez ijedne marke kredita mogla izgraditi više od 500 kilometara autoputa, pišu “Nezavisne novine”.

Službeni podatci Uprave za neizravno oporezivanje BiH govore da je po osnovu trošarinama za puteve i autoputeve od 2010. godine do kolovoza ove godine prikupljeno više od 3,2 milijarde KM i ako se tome doda i novac koji je prikupljen prilikom registracije vozila, dođe se do cifre od blizu pet milijardi KM.

Bivši direktori poduzeća koja se bave održavanjem i izgradnjom puteva i autoputeva, kao i ekonomski analitičari tvrde da je sigurno da se taj novac troši nenamjenski te da kroz proračun uglavnom ode na javnu potrošnju, plaće i financiranje drugih proračunskih rashoda.

“Kada sam došao u tadašnju Direkciju za ceste, iz proračuna smo dobijali po osnovu prikupljenih namjenskih sredstava za putarine oko 40 milijuna KM, a po tom osnovu se prikupljalo više od sto milijuna KM godišnje. Tada sam bio politički utjecajniji i uspio sam dobiti ono što mi sljeduje. U četiri godine mog mandata u Direkciju se slijevalo između 105 i 115 milijuna KM”, rekao je za banjalučki list Nemanja Vasić, bivši direktor Direkcije za ceste, a sada potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH.

Kaže da se taj namjenski prikupljen novac sada zlorabi, te da se koristi za druge namjene, a ne za izgradnju puteva i autoputeva. Inače, BiH ima najmanje kilometara autoputeva u regiji, svega oko 200, računajući i autoput Banjaluka – Doboj, koji još nije završen, a ono što je najgore, svaki metar, i pored milijardi KM prikupljenih po osnovu putarina, izgrađen je kreditnim sredstvima.

Srbija ima oko 800, a Hrvatska više od 1.300 kilometara i BiH je jedina zemlja u Europi koja je u 21. stoljeće ušla bez ijednog kilometra autoputa.

Ensad Karić, bivši direktor JP “Autocesta FBiH”, kaže za “Nezavisne novine” da je novac koji im je doznačavan od putarina, dok je on bio na čelu poduzeća, namjenski trošen, ali da ne može govoriti da li je poduzeće dobivalo sve što mu sljeduje s obzirom na novac koji se prikupi po tom osnovu.

Ovo poduzeće, prema izvještaju koji je nedavno dostavilo Ministarstvu transporta i komunikacija BiH, od siječnja 2011. godine do kraja svibnja ove godine potrošilo je svega oko 400 milijuna KM prikupljenih po osnovu prihoda od trošarina i putarina.

“Sigurno je da toliki novac nije potrošen namjenski, jer da je tako, a uzimajući koliko u normalnim zemljama košta kilometar autoputa, u BiH bi do sada samo od tog novca trebalo biti više od 600 kilometara, i to bez ijedne marke kredita za to. Ovako taj novac je otišao na plaće i javnu potrošnju”, rekao je Zoran Pavlović, ekonomski analitičar.

Zbog ovoga, odnosno nenamjenskog trošenja novca, u Parlamentu BiH formirano je i istražno povjerenstvo. Međutim, kako kažu stručnjaci, domet te komisije biće samo da utvrdi ono što svi znamo, a to je da novac nije potrošen namjenski i na tome će se sve završiti. Uprkos nenamjenskom utrošku sredstava, dio vlasti u BiH pokušava izmijeniti Zakon o trošarinama i za još 0,15 feninga po litru povećati trošarinu na naftu. Obrazloženje za taj potez pokušavaju opravdati pričom da se ubrza izgradnja autoputeva i puteva u BiH./HMS/