Published On: Čet, ruj 21st, 2017

ČOLAK: Nije u interesu ni BiH, ni i jednog naroda da se prisluškuju dužnosnici Hrvatske

Predsjedatelj Doma naroda Parlamenta BiH Bariša Čolak izjavio je kako su informacije da Obavještajno sigurnosna agencija BiH (OSA) prisluškuje hrvatskog premijera Andreja Plenkovića i hrvatske političare u BiH, da se, za račun SDA i Bakira Izetbegovića, vodi specijalni rat protiv Hrvatske, njezina vanje politike i premijera te Hrvata u BiH objavljene u tjedniku Nacional moraju ispitati od strane nadležnih u BiH i da se mora provesti parlamentarni nadzor, prenosi Hrvatski medijski Servis.

-Ukoliko se ovo pokaže točnim netko mora snositi posljedice jer služba može raditi samo ono što joj je netko dao u nalog ili one stvari koje su joj u djelokrugu poslova– kazao je Čolak za splitsku Slobodnu Dalmaciju. Naglasio je kako ovo nije u interesu BiH kao ni jednog naroda u BiH, te kako je žalosno, ako bi se pokazalo točnim, da služba radi u interesu jednog naroda, jedne osobe ili jedne političke stranke.

Čolak je kazao kako se ovim slučajem treba ozbiljno pozabaviti i ispitati sve okolnostii svakako će se morati provesti parlamentarni nadzor. Nažalost, kazao je, to je također veliki problem, jer je smijenjen Nikole Špirića s mjesta predsjedavajućeg Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA), ali da je ovo sve jako zabrinjavajuće ako se pokaže točnim.

A smijenjeni Špirić, zastupnik Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH izjavio je kako bi volio da nije u pravu kada je govorio da je BiH jedina zemlja u kojoj obavještajni sektor nije pod parlamentarnim nadzorom.

-Kada ne postoji parlamentarni nadzor nad obavještajnim sektorom onda je logično da se ovakve stvari javljaju kao službene informacije ili kao polu informacije. Obavještajni sektor vam je kao vreća buha, one negdje moraju da grickaju, peckaju i da ujedaju. Ali naprosto stvaranje paralelizama unutar obavještajnog sektora je opasno za BiH, ono je opasno i za uspostavljanje dobrosusjedskih odnosa i s Hrvatskom i sa Srbijom i s Crnom Gorom”, kazao je Špirić, komentirajući navode o prisluškivanju hrvatskih dužnosnika od obavještajne agencije BiH. Dodao je kako Parlamentarna skupština BiH mora odrediti komisiju koja će vršiti parlamentarni nadzor nad obavještajnim sektorom.

“Nije dobro to što se događa, ako se događa, jer to nanosi štetu i BiH, nanosi štetu i susjedima, a pogotovo nanosi štetu dobroj regionalnoj suradnji”, ocijenio je Špirić, te drži kako obavještajni sektor mora biti u funkciji politike koja zagovara dobrosusjedske odnose.

“Ovo što se događa u BiH je kontra pravac od toga što službena politika zagovara”, naveo je Špirić.

Špirićev kolega, šef Kluba zastupnika SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac,je dan ranije na konferenciji za medije jasno kazao kako u BiH i dalje funkcionira AID (Agencija za istraživanje i dokumentaciju) te da je u tijeku “specijalni rat protiv RS-a”.

On je mišljenja kako postoji sprega između predsjednika SDA Bakira Izetbegovića i Saveza za promjene te da je vidljivo kako oni koriste svaki trenutak da naruše institucije RS-a, a jedan od tih ljudi je upravo ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, čiji se svaki javni nastup priprema u kuhinji Izetbegovića i direktora OSA-e BiH Osmana Mehmedagića. Košarac je kazao kako SNSD ima te informacije, a i općenito da svi u Sarajevu to znaju.

Košarac je rekao da AID i dalje funkcionira u institucijama BiH te da se koristi nezakonitim prisluškivanjem, ucjenama, lažnim iskazima u medijima i potkupljivanjem.

I bivši istaknuti dužnosnik SDA, sada zastupnik Nezavisnog bloka u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sadik Ahmetović, upitan u vezi s prisluškivanjem hrvatskih dužnosnika od Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, kazao je kako misli da je ovo nešto slično te da se boji da su isti akteri oni koji su bili kad je u pitanju akcija „Ušće“.

– Siguran sam da je ovo jedan paralelni sustav u obavještajnoj službi koji odudara od onoga što je interes države BiH. Nadam se da će institucije ove zemlje moći nadvladati taj problem  te poslati poruku i Republici Hrvatskoj da se ne radi o prisluškivanju nikoga iz političkog vrha Hrvatske – kazao je Ahmetović. Mišljenja je  da je siguran da nije bilo razmjene informacija obavještajnih službi Hrvatske i BiH, ali isto tako da ovo nisu informacije SOA-e./HMS/