Published On: Mon, Sep 28th, 2015

APEL AMBASADI SAD-a : Uskratite doručak Jerki Ivankoviću Lijanoviću!

Ahmed Buric
Veći broj istaknutih javnih ličnosti iz BiH je uputio Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država u našoj zemlji pismo u kojem se traži da ta država “uskrati gostoprimstvo” na molitvenom doručku Jerki Lijanoviću Ivankoviću koji je u prošlom sazivu Vlade Federacije, bez ikakvih kompetencija, sa srednjom stručnom naobrazbom VKV mesara, imenovan na funkciju ministra za poticaje i postotke.
Apel su uputili ugledni fra Mile Babić, ugledni Ahmed Burić, ugledni Zlatko Dizdarević, ugledni Aleksandar Hemon, ugledni fra Petar Jeleč, ugledna Senada Kreso, dopisni član Akademije koji se suprotno Statutu Akademije potpisuje titulom “akademik” ugledni Slavo Kukić, ugledni fra Ivo Marković, ugledni Dino Mustafić, ugledni Senad Pećanin, ugledni Mile Stojić, ugledni fra Ivan Šarčević, ugledni Faruk Šehić, ugledni fra Nikica Vujica i ugledna Jasmila Žbanić.
[envira-gallery id=”184434″]
– Obraćamo vam se apelom za uskraćivanje svečanog molitvenog doručka gospodinu Jerki Ivankoviću Lijanoviću.
Gospodin Lijanović je vlasnik nekoliko desetaka fiktivnih firmi preko kojih je radio ozbiljan kriminal prebacujući novce iz proračuna FBIH u svoje privatne džepove što je za posljedicu imalo direktno pomanjkanje sredstava za fondove na koje mi apliciramo. Zahvaljujući prvenstveno gospodinu Ivankoviću i njegovoj stranci, ne samo naša družina (osim gospođe Sanele Pašović Gadžo s kojom se više ne družimo) nego i cijelo BH društvo opljačkano je a njegovo djelovanje podiglo je međunacionalnu netrpeljivost u BIH i razorilo povjerenje među narodima, budući da je isti imenovan nametima svog zaštitnika i protuustavno Ustavu FBIH.
Građani naše zemlje već su, nažalost, navikli da izbor ministarskih kadrova Bosne i Hercegovine predstavlja podjelu političkog plijena koji politički lideri dijele prvenstveno po vlastitim kriminalnim, rodbinskim i nacionalističkim kriterijima. Vama se ne obraćamo zato što smatramo da je izbor gospodina Lijanovića prvi koji je baziran na opisanim kriterijima, ali mislimo da je krajnje vrijeme da bude posljednji.
Poziv gospodinu Lijanoviću na molitveni doručak u SAD-u uvreda je za sve građane Bosne i Hercegovine koji se ne nadahnjuju korupcijom i kriminalom.
No, uvjereni smo da poziv njemu na tako ugledan molitveni doručak predstavlja uvredu i za Sjedinjene Američke Države i principe tolerancije, demokracije i ljudskih prava na kojima počiva vaša zemlja. Poziv gospodinu Lijanoviću drsko je izrugivanje i svim naporima koje su Sjedinjene Američke Države činile i čine u naporima da Bosna i Hercegovina prevaziđe naslijeđe kriminala, zločina, mržnje i netrpeljivosti koji do danas opstaju zahvaljujući upravo osobama kakva je gospodin Lijanović i kakvi su oni koji su ga bili imenovali na ovu važnu ministarsku funkciju.
Veliki broj građana Bosne i Hercegovine koji žive i u svojoj domovini i u Sjedinjenim Američkim Državama bio bi vam jako zahvalan ukoliko bi razmotrili i provjerili navode iz ovog našeg obraćanja – stoji u pismu upućenom Ambasadi SAD-a u Sarajevu.
Agencije