Published On: Mon, Sep 28th, 2015

POTREBNA KOALICIJA KAO PROTIV HITLERA: "Gospodo, imate posla s ljudima koji su okrutni, ali nisu glupi"


Predsjednik Rusije Vladimir Putin ocijenio je danas da je suradnja s teroristima na Bliskom istoku dovela do oružanih sukoba i da je nesuradnja sa sirijskim predsjednikom Basharom Al-Assadom velika greška, jer je on borac protiv terorizma.
“Da li shvaćate što ste učinili”? upitao je Putin u govoru na generalnoj debati na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda u New Yorku.
Ruski predsjednik je istakao da su pokušaji potkopavanja autoriteta i legitimiteta UN veoma opasani i da su akcije bilo koje države mimo rezolucije UN nelegitimne i u suprotnosti s Poveljom svjetske organizacije i međunarodnim pravom.
Razlika u mišljenjima u UN uvijek je bilo, kao prava na veto, što je sasvim prirodno za tako raznovrsne organizacije, a suština UN je traganje za kompromisom, rekao je Putin.
Ruski predsjednik je istaknuo da je okončanje sukoba u Ukrajini moguće samo uz potpuno poštivanje Sporazuma iz Minska, kao i da se ciljevi Ukrajine ne mogu ostvariti prijetnjama i silom oružja.
Delegacija Ukrajine napustila je salu neposredno prije početka Putinovog obraćanja, a prethodno su za vrijeme govora ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka, salu napustila ruska izaslanstva.
Moramo podržati Assada
Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u UN da se Moskva konstantno bori protiv terorizma, kao i da snabdijeva sirijsku vladu vojnom opremom.
“Treba priznati da se nitko, osim Bašara al-Asada ne bori istinski protiv Islamske države u Siriji”, rekao je Putin.
On je dodao da trenutna situacija više ne može tolerirati, kao i da je potrebno stvaranje međunarodne koalicije protiv terorizma “slična onoj koaliciji protiv Hitlera stvorenoj u toku Drugog svjetskog rata”, prenosi “Guardian”.
Putin je naveo da bi trebalo da postoji koordinacija između anti-ID snaga zasnovana na načelima Ujedinjenih naroda, kao i da ukoliko se to ostvari neće biti potrebe za izbjegličkim kampovima.
“Ovo je velika i tragična migracija ljudi. To je gruba lekcija za sve nas, uključujući Europu “, ocjenio je on.
Jedino riješenje je, kako je naveo, da se obnovi državnost u Siriji.
“Riješenje je učvrstiti Asadov režim. Ne postoji alternativa “, rekao je Putin.
Putin: Kriza u Ukrajini posljedica širenja NATO-a
Ruski predsjednik Vladimir Putin ocijenio je danas u obraćanju Generalnoj skupštini UN u NewYorku da nije bilo razloga za širenje NATO-a na istok, a da je kriza u Ukrajini posljedica ekspanzije Sjevernoatlantskog saveza.
“Zašto su nastavili liniju širenja NATO poslije raspada Sovjetskog Saveza i ukidanja Varšavskog pakta? NATO ne samo da je opstao, nego je nastavio širenje svoje vojne infrastrukture”, naveo je Putin.
Ruski predsjednik je objasnio da su istočnoeuropske zemlje stavljene pred lažni izbor između istoka i zapada, a takva logika konfrontacije morala je prije ili kasnije dovesti do ozbiljne geopolitičke krize, što se dogodilo u Ukrajini.
Predsjednik Rusije upozorio je u  Ujedinjenim nacijama na opasnost od flertovanja sa teroristima i osudio naoružavanje “umjerene opozicije” na Bliskom istoku, ističući da je situacija na Bliskom istoku “više nego opasna”.
Ruski predsjednik rekao je da neke zemlje pokušavaju iskoristiti terorizam za svoje potrebe, nadajući se da će se na kraju nekako rješiti terorista, odnosno u krajnjem slučaju ih likvidirati, ali da teroristi nisu primitivni i glupi.
“Onima koji tako postupaju ili misle htio bih reći – gospodo, imate posla s ljudima koji su okrutni, ali nisu glupi i primitivni. I dalje ne znamo tko koga zapravo iskorištava za svoje potrebe”, naveo je Putin u obraćanju Generalnoj skupštini UN u New Yorku.
On je predložio razmatranje rezolucije UN o koordiaciji svih snaga u borbi protiv Islamske države i pozvao na izradu detaljne analize prijetnji na području Bliskog istoka.
“Predlažemo razgovore o mogućnosti usklađivanja rezolucije o koordinaciji svih koji se bore protiv Islamske države. Takva koordinacija treba temeljiti na Povelji UN “, rekao je ruski predsjednik.
Putin je izrazio nadu da će međunarodna zajednica biti u stanju razviti sveobuhvatnu strategiju za koordinaciju politike i socio-ekonomsku rekonstrukciju na Bliskom istoku, a “onda ne bi bilo potrebe za izgradnjom izbjegličkih kampova”.
On je ocjenio da je situacija na Bliskom istoku “više nego opasna” i da je licemjerno i neodgovorno osuđivati ​​terorizam i istovremeno žmuriti na kanale financiranja terorista, koji uključuju trgovinu drogom i ilegalnu trgovinu naftom i oružjem.