Published On: Sat, Aug 15th, 2015

ANTUN VRDOLJAK FILMSKOM SPEKTAKLU O GOTOVINI Pijem kavu sa Zrinkom Cvitešić… Vidim je u ulozi Dunje Gotovine!

Ugledni redatelj, koji trenutno ljetuje na Braču, u opuštenom razgovoru povjerio nam je dileme vezane za veliki projekt posvećen Anti Gotovini, piše Jutarnji list.

Evo, noćas sam do tri ujutro radio na knjizi snimanja, mučno je to… živjeti sa svim tim duhovima prošlosti u sebi. Hodaju vam po glavi, pitaju, traže…, rekao nam je redatelj Antun Vrdoljak, tvorac budućeg filma o Anti Gotovini u kojem će generala glumiti Goran Višnjić, holivudska zvijezda rodom iz Šibenika, glumac sjajne karijere, inače i Vrdoljakov zet.
Antun Vrdoljak trenutačno je s obitelji u Pučišćima na Braču, gdje bi se trebao odmarati, ali on – kuha.
Bukvalno je sam u kuhinji, dok je obitelj na kupanju, a još više osim ručka vriju u njemu misli o Gotovini i filmu, samo to čas priznaje, a čas ne.
– Uvijek sam bio glup, nisam se znao odmarati. Evo, reći ću vam, u fazi sam priprema i traženja novca – kaže u jednom trenutku odlučno, a na primjedbu da će za takav film sigurno biti lako naći novac, odjednom se snuždi…
– Nemojte biti sigurni… Renesansni postolari su morali znati praviti i nježne plesne papučice, i teške cokule od kojih se živi. E, ja sad tražim te teške cokule.
Zna on kako voditi razgovor s novinarima koji bi nešto konkretno, ime glumca koji će glumiti Tuđmana, ime glumice koja će glumiti Gotovininu suprugu…
– Imao je on tri žene! – upada vehementno, nastavljajući:
– Dobro, možda ste u pravu, nisu sve jednako važne…
Misli li da bi Zrinka Cvitešić bila dobra Dunja?
– Ne, ne mogu vam reći, nikako, ništa, ne, ali evo, ovo ću vam reći… Zrinka Cvitešić je glumica o kojoj se uvijek razmišlja! Sad je u nježnom odnosu sa sinom moga prijatelja Cice Kranjčara, i prije nego što sam ovamo krenuo, pio sam kavu sa Zrinkom, naravno i Nikom i Cicom jer mi smo susjedi na Lašćini, pa svako jutro, sa suprugama, pijemo kavu… Pitao sam Zrinku: Kad se vraćaš u Hrvatsku? Ostavi adresu! – govori redatelj.

Tko je Tuđman

Kad Vrdoljak kaže “imao je on tri žene”, pretpostavljamo da misli na Dunju Zloić Gotovinu, zatim na suprugu koju je imao u Latinskoj Americi te majku njegove kćerI, novinarku HRT-a Vesnu Karuzu. I tako, ime po ime – imat će film o Gotovini 120 likova, nadmašit će tako i “Dugu mračnu noć”, koja ih je imala stotinjak.
Tuđmana je, znamo, u jednoj kazališnoj komediji uspješno glumio Dražen Kuhn. Tko je na umu našem sugovorniku?
– A ne mogu vam ja sad to reći, s glumcem treba prije razgovarati, vidjeti ima li on afinitet za određeni lik, sviđa li mu se kako je napisan… Prije, dok je moj dragiBoris Dvornik bio živ, uvijek sam pisao ulogu s mišlju – hoće li ona odgovarati Borisu Dvorniku? – otkriva Vrdoljak.
Na našu primjedbu da je sad upravo priznao da uvijek zna za koga piše uloge, da vjerojatno i sada ima imena glumaca u glavi, migolji:
– Ma, ako vam ja sad kažem samo jedno ime, sutra ću imati 60 telefonskih poziva od glumaca… Kad sam stanovao u Studentskom gradu, a znate kako je to daleko, pokucao mi je dan nakon najave novog filma Zvonko Lepetić na vrata, baš, kaže, krenuo u šetnju… ‘Jesi ti to Zvonko krenuo u Los Angelos preko Studentskog?’, pitao sam ga.
Naravno, njegova uloga nije bila upitna… A i poumirali su moji glumci Šova, Buzančić. Glumci vole raditi sa mnom, ne znam zašto. Treba znati s njima. Ali eto, ja vam nikad, ma kako rano bilo, nisam došao na set neobrijan… jer će vam sutra pola glumaca doći neobrijano. Nikad nisam kasnio, jer će vam drugi dan glumci zakasniti dva sata. Meni nikad nitko nije došao neobrijan, kasnio, došao pijan… Ma ne, Tuđmana u filmu uopće neće biti – čini posljednji pokušaj da se spasi od odgovora.

O Eni Begović

– A to i nije film o Gotovini, to je film o Domovinskom ratu… Koliko je tu uspomena, koliko sjećanja, ne može to biti film o jednoj osobi… – kaže zamišljeno.
A zatim se opet uspravi: – Ali svi u našem filmu znaju da u moju podjelu ne mogu dirati! Ona je svetinja! Kad sam snimao Glembajeve, onda se jedan vrlo moćan čovjek jako začudio što sam kao Leonea stavio Mustafu Nadarevića. ‘Što će ti on?’ pitao je. ‘Kako što će mi, kad je idealan?’ A Nadarević, taj nije mogao doći k sebi što je Ena barunica Castelli. Svaki dan mi je govorio da ona bude sestra Angelika. Ali ja sam mu rekao: Čekaj, kako će Ena, onako bujna, ući u odoru časne sestre? – završio je naš razgovor ugledni redatelj i glumac.