ANNE BRASSEUR: Politička paraliza i etničke podjele ometaju napredak

SARAJEVO – Predsjedanje Vijećem Europe, prvi put otkako je prije 13 godina postala članica ove europske organizacije, nakon nekoliko teških godina, historijska je prilika za BiH da pokaže što može učiniti na “široj europskoj pozornici”.

Izjavila je to u intervjuu za “Dnevni avaz” predsjedavajuća Parlamentarne skupštine Vijeća Europe Anne Brasseur, kazavši da će ostalih 46 članica ove najstarije europske organizacije sve učiniti da bi podržale BiH u ovom mandatu.

– Imate ambiciozan program u narednih šest mjeseci, fokusirajući se na važna pitanja kao što su promocija kulture i jačanje vjerske dimenzije interkulturalnog dijaloga. Vaše jedinstveno iskustvo prevladavanja sukoba znači da donosite specijalno shvaćanje na čelu “europskog stola” – izjavila je Brasseur.

Po njezinim riječima, BiH će predvoditi grupu od 47 zemalja u kojima živi 820 milijuna Europljana, usmjeravajući ih prema zajedničkim vrijednostima “za koje smo se svi zakleli da ćemo ih se pridržavati”.

– U praktičnom smislu, ministar vanjskih poslova BiH predsjedavat će izvršnim tijelom Vijeća Europe, govorit će u njegovo ime te će organizirati opsežan program događaja. Izvještavat će Skupštinu na plenarnim sjednicama, odgovarati na pitanja parlamentaraca. Vodstvo, međutim, za sobom povlači odgovornost i nadam se da će ono biti poticaj za reforme u BiH, ne samo kroz zajednički plan aktivnosti koji je u srijedu pokrenut. Bosanci i Hercegovci zaslužuju da žive u zemlji koja ima najviše standarde demokratskih i ljudskih prava, a za takvo nešto treba prevaliti dug put – rekla je Brasseur.

Navela je kako je BiH imala teško vrijeme, ona je stajala u mjestu dok se ostatak Europe kretao naprijed.

– Vi znate bolje od mene koliko politička paraliza i etničke podjele ometaju napredak. Ali, ja se nadam da je BiH sada dobila “prozor mogućnosti” za reforme. Imate formirane vlade, konsenzus za reforme radi europske budućnosti, Ak-cioni plan Vijeća Europe. Bh. građani predugo su čekali za promjene koje dolaze. Kao što sam rekla nakon moje nedavne posjete, sada je vrijeme za političke elite da isporuče ono što su obećale, a ja se nadam da predsjedavanje Vijeće Europe može igrati ulogu u promjeni perspektive i stvoriti osjećaj novih mogućnosti – zaključila je Brasseur u intervjuu za “Avaz “.