Published On: Fri, Oct 11th, 2013

Andrea Bocelli pisao Budimiru: Hoće li Žika pomilovati i humanitarce iz Međugorja?!

Poštovani Predsjedniče, obraćam Vam se kako bih skrenuo Vašu osobnu pažnju i osjetljivost na važan humanitarni projekt koji je pokrenut u Vašoj zemlji, a koji je posebno prirastao mom srcu… – tako počinje otvoreno pismo koje je slavni talijanski tenor Andrea Bocelli ovih dana poslao predsjedniku Federacije Bosne i Hercegovine Živku Budimiru, a u kojem se žali na sustavno opstruiranje rada talijanske humanitarne udruge „Novi horizonti“ i njezina projekta „Citadela Nebo Horizonti mira“ na području Čapljine i Međugorja.

Slijepi talijanski pjevač, koji je dosad širom svijeta prodao više od 70 milijuna albuma, pismo je istodobno poslao najvišim političkim institucijama u Italiji – uključujući i talijanskog predsjednika Giorgia Napolitana i premijera Enrica Lettu – kao i visokim državnim i vjerskim dužnosnicima u Bosni i Hercegovini te predstavnicima međunarodne zajednice u BiH. Pismo je potpisalo i stotinjak uglednih talijanskih intelektualaca – pisaca, novinara, umjetnika, glazbenika, profesora, liječnika, sudaca, odvjetnika i parlamentarnih zastupnika.

35 inspekcija u godinu dana

Udruga „Novi horizonti“ („Nuovi orizzonti“) humanitarna je organizacija čija je misija pomaganje osobama s teškoćama širom svijeta, te je od Svete Stolice priznata kao međunarodna privatna udruga vjernika. Udrugu je početkom 90-ih osnovala talijanska katolička aktivistica Chiara Amirante – čiji je Bocelli prijatelj, pa je napisao i predgovor za njezinu knjigu „Samo ljubav ostaje“ – te je od prve zajednice za prihvat mladih s ulice, osnovane 1994. u Rimu, do danas narasla u ozbiljnu organizaciju koja ima više od 180 različitih humanitarnih punktova u više zemalja. Među brojnim inicijativama udruge jest i projekt „Citadela Nebo“ („Cittadella Cielo“), koji uključuje izgradnju malih sela za prihvat osoba u teškoćama, kao i velike centre za educiranje međunarodnih volontera koji se žele angažirati u svojim zemljama na provedbi inicijativa u korist deprivilegiranih osoba.

Danas u svijetu postoji pet takvih projekata u nastajanju: po dva u Italiji, Brazilu i jedan u Bosni i Hercegovini. Sporan je upravo ovaj potonji. Naime, kako Bocelli objašnjava u svojem otvorenom pismu, od 2002. je na području općine Čapljina izgrađen višenamjenski centar za mlade sa sportskom dvoranom i sportskim terenima na površini od sedam hektara, dok je u Bijakovićima kod Međugorja izgrađen centar „Jutarnja zvijezda“ („Stella del Mattino“) za prihvat šezdesetak mladih s problemima ovisnosti. Ukupna vrijednost objekata, kako Bocelli navodi u pismu, iznosi oko 13 milijuna eura, što je uglavnom prikupljeno humanitarnim donacijama, pa je, između ostaloga, i sam Bocelli izvodio humanitarne koncerte u tu svrhu.

Sve je bilo u redu negdje do 2009. godine, kad počinju problemi za humanitarce. „Otkad je ‘Citadela Nebo’ otvoren u Čapljini, 2009. godine, postali smo svjedoci niza događaja koje smo prvobitno smatrali sasvim nevjerojatnim, a sada su postali sasvim neprihvatljivi i prelaze svaku mjeru. Vješto je iskonstruirana uistinu prljava ‘mašinerija blaćenja’…, s optužbama koje sve više postaju klevetničke i neprihvatljive. Uz ovu klevetničku kampanju, nadodao se još i neprestani pritisak od strane inspekcijskih provjera: čak 35 u godinu dana“, iznosi Bocelli u svojem pismu.

„Čini se da je jedina svrha tih inspekcijskih provjera postala pod svaku cijenu dokazati nedokazivo: to jest da je humanitarni rad pokriće za tko zna kakvu vrstu zarade, plod ilegalnih djelatnosti i pranja prljavog novca“, piše Bocelli, u nastavku pisma iznoseći i svoje pretpostavke o mogućim razlozima opstrukcije projekta: „Nakon toga saznali smo od brojnih vjerodostojnih svjedoka da je nevjerojatna opstrukcija (…) zapravo posljedica velikih ekonomskih interesa koji su se na tom području pojavili zbog projektiranja novog izlaza s autoceste, predviđenog nedaleko od izgrađenog kompleksa, te velikog robnog prometa između BiH i Eropske unije, predviđenog na novom terminalu, koji će biti izgrađen tik do citadele ‘Horizonti mira’.

Naravno da udruga, kada je gradila svoj kompleks na tom zemljištu, nije mogla znati ništa o tome“, piše Bocelli. Talijanski umjetnik od Budimira traži ozbiljnu i odlučnu intervenciju koja će Udruzi “Novi horizonti” napokon omogućiti da nastavi ostvarivanje svojih djela kao pomoć onima s teškoćama. Konkretno, Bocelli upozorava da već godinu dana, usprkos intervencijama talijanskog veleposlanstva, ni jedan talijanski humanitarni djelatnik nije uspio dobiti boravišnu dozvolu u BiH, te moli čelnika Federacije BiH da se zauzme za prestanak takvih opstrukcija. Nadalje, Bocelli traži „prestanak inspekcijskih nadzora i psihološkog terorizma kojima su još uvijek izloženi naši humanitarni djelatnici“, a svoje pismo Budimiru završava riječima: „Zahvaljujem na Vašoj pažnji i Vašoj brzoj intervenciji kako biste zaustavili situaciju koja izaziva zaprepaštenost i ogorčenje mnogih ljudi.”

‘Ne plaćaju boravišnu taksu’

Navode iz otvorenog pisma poznatog talijanskog tenora Andree Bocellija istražili smo u BiH. U najpoznatijem regionalnom odredištu vjerskog turizma, u Međugorju, ističu da se talijanska tvrtka “Stella del Mattino”, preko svoja dva objekta u Međugorju i Čapljini, ne bavi humanitarnim radom, za što je registrirana preko Udruge „Novi Horizonti“, nego dovođenjem turista i iznajmljivanjem smještajnih kapaciteta. – Talijanska Udruga „Novi horizonti“ dobila je zemljište na Zvirovićima za izgradnju Centra za prihvat i edukaciju mladih u nepovoljnom položaju, no oni se ne bave humanitarnim radom nego dovođenjem turista iz Italije. Kao udruga ne plaćaju ni boravišnu taksu ni poreze, a zarađuju novac dovođenjem turista.

Do sada su općinske inspekcije prelazile preko te činjenice, no posljednjih mjeseci stigla je federalna inspekcija koja je počela zatvarati sve koji ne rade po zakonu – kaže nam jedan od predsjednika Mjesne zajednice u Međugorju želeći ostati anoniman da se ne konfrontira s Talijanima. Veli nam da su „Novi Horizonti“ nedavno trebali platiti i kaznu od dva milijuna maraka jer su uvezli više tona hrane bez plaćanja carine, koju su trošili za turiste, a ne za humanitarni rad za koji su registrirani.

– Osnovna je stvar da treba poštovati zakon. Ovdje je riječ o tome da se neprofitna vjerska organizacija bavi turizmom. Naravno da to smeta i mještanima Međugorja. Bilo bi dobro da je Bocelli ispitao činjenice prije nego što je uputio otvoreno pismo javnosti. Očito su talijanski biznismeni zloupotrijebili njegovo povjerenje – kaže nam ugostitelj iz Međugorja, dodajući da su talijanske udruge, kojih je više u Međugorju, nelojalna konkurencija domaćim ugostiteljima. Od predsjednika Federacije BiH Živka Budimira, na kojega je poznati talijanski tenor adresirao Otvoreno pismo, tražili smo komentar.

No, do zaključenja teksta nismo ga uspjeli dobiti, stalno je bio na sastancima. Tajnik biskupske konferencije BiH Ivo Tomašević kazao nam je da je dobio Bocellijevo pismo, no da o radu te udruge ništa ne može reći jer za nju do sada nije nikada čuo. Tomašević apostrofira da su drugi dijelovi BiH sigurno potrebitiji u pomoći humanitarnih udruga od središta vjerskog turizma. U talijanskoj ambasadi u BiH pokušali smo doznati jesu li kontaktirali Bocellija, je li im potvrdio autentičnost Otvorenog pisma, no odgovor će nam, vele, moći dati “tek sutra”.

slobodna dalmacija