Published On: Pet, lis 11th, 2013

Nastavljeno iznošenje završnih riječi u predmetu Zijad Turković i drugi: “Ovo je brutalni pravosudni skandal”

Završnim riječima prvooptuženog Zijada Turkovića i obrane drugooptuženog Saše Stjepanovića danas je u Sudu nastavljeno iznošenje završnih riječi u predmetu Zijad Turković i drugi , čiji se akteri terete za organizirani kriminal u vezi s više teških kaznenih djela .

Turković je u završnoj riječi iznio niz primjedbi na tijek i vođenje postupka u ovom predmetu , nazivajući ga ” montiranim , brutalnim i beskrupuloznim pravosudnim skandalom i nasiljem nad istinom i pravdom … , potpomognutim snažnom medijskom kampanjom ” .

Kritički se osvrnuo na rad zastupnika optužbe – tužiteljski dvojac Dijanu Kajmaković i Olega Čavku , optužujući ih za ” kriminal i iznudu u pravosudnim odorama , manipuliranje i selektivan pristup dokazima , te skrivanje dokaza koji idu njemu u prilog , kao i bezrezervnu vjeru iskazu svjedoka pokajnika / zaštićenog svjedoka Isljama Kalendera , svjedoka Seada Dumanjića … ” .

Istovremeno je uputio i niz kritika predsjedatelju Sudskog vijeća , sucu Izi Tankić , navodeći da nije na jednak način tretirao strane u postupku , te da je zabranio veliki broj dokaza koji su išli prvooptuženom u prilog .

Prvooptuženi je kazao da njegova završna riječ u pisanoj formi može biti tretirana i kao kaznena prijava protiv spomenutih tužitelja , te da bi njeni navodi mogli biti povod za pokretanje postupka po službenoj dužnosti ” za nesavjestan rad u službi i zloupotrebu službenog položaja ” .

Turković je , nadalje , naveo da će učiniti sve što je neophodno da dokaže vlastitu nevinost , ustvrdivši da je cijeli postupak u ovom slučaju vođen ” s onu stranu zakona ” .

U ostatku završne riječi analizirao je određene segmente iskaza prezentiranih tijekom dokaznog postupka a koji se tiču ” lažnih svjedočenjana kojima se optužnica temelji” .

Ročište je nastavljeno završnim riječima branitelja drugooptuženog Saše Stjepanovića , odvjetnika Senada Bilića , koji je neuobičajenim ocijenio da je završna riječ Tužiteljstva u ovako složenom predmetu trajala svega 32 minute .

Naveo je da se koncept obrane zasniva na pobijanju iskaza dva tkz . svjedoka pokajnika , ocjenivši da je dobro da su ti iskazi uloženi u sudski spis ” kako bi se uvjerili u njihovu apsurdnost i neutemeljenost ” .

Ustvrdio je kako se radi o dokazima ” rekla – kazala , odnosno rekla – podrijetla ” , detaljno analizirajući pravno značenje i suštinu kvalifikacija iz optužnice , navodeći da je u ovom predmetu selektivno dodijeljivani imunitet od krivičnog gonjenja .

Kritički se osvrnuo i na ” zloupotrebu instituta priznanja krivnje koji se pretvorio u prebacivanje krivnje na druge pod firmom kajanja ” , te na činjenicu da nije došlo do prilagodbe činjeničnog supstrata optužnog akta .

Prema tužbenim navodima , Saša Stjepanović se tereti za krivično djelo organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelima neovlašteni promet opojnim drogama , zločinačka organizacija , razbojništvo , neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne upotrebe .

Uz Turkovića i Stjepanovića suoptuženici u ovom predmetu su Nijaz Zuban , Muamer Zahitović , Hilmija Mašović , Milenko Lakić i Fadil Aljović .

Optužnica u predmetu Turković i drugi , aktere ovog slučaja tereti za sudjelovanje u pet svirepih ubojstava , tri pokušaja ubojstva , krijumčarenje narkotika , pljačku 2,5 milijuna KM ABS – banke u Cargo centru Međunarodnog aerodroma Sarajevo , te neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom , kao i iznudu .

Fena