Published On: Uto, lip 6th, 2017

ANALITIČARI: Oslabio je utjecaj međunarodne zajednice u BIH

BANJALUKA – Zbog sve većih i ozbiljnijih razmimoilaženja međunarodne zajednice na međunarodnom planu, sve više se sužava prostor i za zajedničko djelovanje u BiH, slažu se analitičari, koji su komentirali današnju sjednicu Upravnog odbora Vijeća za provođenje mira na nivou političkih direktora (PIC) u Sarajevu.

Kako je priopćeno iz OHR-a, direktori PIC-a su danas razgovarali o političkoj situaciji u BiH s naglaskom na slobodu medija, dok će sutra razgovarati s članovima Kolegija Parlamentarne skupštine BiH.

Srećko Latal, ugledni analitičar iz Sarajeva, ocjenjuje da pitanje slobode medija ni po čemu nije puno drugačije ili naročito bitnije u odnosu na čitav niz drugih izazova s kojima se BiH suočava.

Na pitanje je li se izborom te teme, na neki način, pokazuje slabost međunarodne zajednice da iskorači s hrabrijim političkim i reformskim pitanjima, Latal kaže da ne voli špekulirati, no da je jasno da PIC nema kapaciteta ni mogućnosti da donosi konkretne i bitne političke strategije, za razliku od nekih ranijih vremena.

“Treba popuniti te sastanke dva puta godišnje, koji suštinski nemaju nekog konkretnog utjecaja na događanja u BiH”, smatra on.

Tanja Topić, politički analitičar iz Banjaluke, slaže se s Latalom u vezi sa slabljenjem uticaja PIC-a, ali smatra da je pitanje medija važno u svjetlu činjenice da je opstanak javnog emitera ugrožen. “Reforma javnog RTV sistema nije uspješno zaokružena, a stanje pred bankrotom upalilo je crvenu lampicu kod članica PIC-a.

Ali, domet ovog sastanka u pogledu rješenja je ograničen jer je problem u nezainteresiranosti političkih aktera u BiH i politizaciji i ovog pitanja”, smatra Topićeva. Dodala je da je PIC izgubio na vjerodostojnosti, dijelom zbog njegovog omalovažavanja od strane političkih aktera, ali i zbog sve većeg razmimoilaženja stavova unutar same međunarodne zajednice.

Na naše pitanje je li to razmimoilaženje znači da se može očekivati pojačano djelovanje pojedinačnih zemalja poput Njemačke, Latal smatra da je taj trend uveliko prisutan već zadnjih nekoliko godina. “Već imamo jačanje individualnih utjecaja nekih zemalja poput Njemačke, Amerike, Turske, Rusije itd. Da budem iskren, ja u ovom trenutku ne vidim neku mogućnost ili interes Njemačke da se dublje angažira u BiH nego što jest sada, jer je Europa, a samim tim i Njemačka, više fokusirana na neke globalne probleme nego BiH”, smatra on.

Topićeva je suglasna s ovom ocjenom, uz napomenu da bi više individualizma dodatno zakompliciralo situaciju u BiH zbog različitih interesa različitih zemalja. “Sem tih individualnih pristupa pojedinih zemalja mogući su i individualni pristupi od teme do teme, od događaja do događaja, pa možemo patiti od dvostrukog nedostatka konsenzusa u BiH kako unutrašnjeg, tako i međunarodnog.

Pritom je bitno da izađemo iz tog oreola egocentričnosti da su drugi dužni i obavezni rješavati probleme koje često namjerno sami proizvodimo”, rekla je ona.

Latal je upozorio na još jedan bitan trend – da zapadne zemlje sve više odstupaju od vrijednosti koje su temelj principa za integraciju BiH.

“To zasigurno može dodatno oslabiti integracione procese BiH”, rekao je on. Iz OHR-a su podsjetili da su članice Upravnog odbora Francuska, Italija, Japan, Kanada, Njemačka, Rusija, SAD, Velika Britanija, Predsjedništvo EU, Europska komisija i Organizacija islamske konferencije, koju predstavlja Turska.

“Upravni odbor visokom predstavniku daje političke smjernice. U Sarajevu visoki predstavnik predsjedava sastancima ambasadora zemalja i organizacija članica Upravnog odbora u BiH dva puta mjesečno. Pored toga, Upravni odbor se na nivou političkih direktora sastaje dva puta godišnje”, istaknuli su oni. /nezavisne.com