Published On: Uto, lip 6th, 2017

Naša stranka traži direktan izbor gradonačelnika Mostara i Sarajeva

Naša stranka je uputila prijedloge zakonskih izmjena državnog Izbornog zakona, Ustava FBiH i Ustava KS, kojim između ostalog traži i uvođenje direktnog izbora gradonačelnika Sarajeva i Mostara.

”Mnogo je priče u posljednje vrijeme o Izbornom zakonu i ustavnom sustavu u BiH. S tim u vezi, Naša stranka je u tijelima u kojima ima svoje zastupnike pokrenula proceduru za izmjene ustavnih i zakonskih odredbi koje reguliraju izbor gradonačelnika Sarajeva i Mostara, te gradskih vijeća ta dva grada. Izradili smo prijedloge zakonskih izmjena i amandmana na Ustav, s konačnim ciljem uvođenja direktnih izbora, u dva kruga, za gradonačelnike, kao i za gradske vijećnike”, kazao je Vibor Handžić, predsjednik odbora Naše stranke za Kanton Sarajevo.

Predsjednik Naše stranke Predrag Kojović kazao je da je poruka Naše stranke ovim jasna – „građani i građanke Sarajeva će svojim glasom, direktno, birati svog gradonačelnika ili gradonačelnicu, kao i ljude koji će ih predstavljati u Gradskom vijeću”.

“Smatramo da je to njihovo demokratsko pravo i mi ćemo, uz pomoć drugih političkih partija, a posebno uz pomoć građana, učiniti sve da tako i bude na sljedećim lokalnim izborima. Značaj naših zakonskih prijedloga osim što nudi demokratsko, pravedno rješenje za Sarajevo i Mostar predstavlja i značajan sustavni iskorak iz daytonske logike jer napušta sustav rigidnih etničkih kvota koji se u ovih 20 i nešto godine pokazao kao uspješan samo u zaštiti kriminala i održavanju nacionalista na vlasti. Nema nikakve sumnje da ovaj konkretan prijedlog istovremeno prezentira našu viziju za cijelu BiH i osnovu za traženje političkih partnera za njeno ostvarenje”, kazao je Kojović.

”Naša stranka danas počinje s nekoliko aktivnosti, kojima ćemo nastojati što više uključiti javnost u ovaj proces. Izaći ćemo na ulice, nuditi informacije, objašnjenja i tražiti podršku građana ovoj inicijativu. Vjerujemo da uz dovoljno učešće građanki i građana možemo uspjeti. Moramo početi mijenjati sustav i pokazati mladima, ali i svima ostalima, da su promjene na bolje ne samo moguće nego i nezaustavljive”, zaključio je predsjednik Naše stranke.