Published On: Uto, ožu. 14th, 2017

AMERIKANCI VIŠE NE MISLE O SARAJEVU SVE NAJBOLJE: Ovo je oštro viđenje State Departmenta o procesima radikalizacije u našem glavnom gradu


Zbog prijetnje terorizmom i pranja novca, koje je povezano s trgovinom narkoticima, State Department proglasio je BiH zemljom s visokim nivoom prijetnje za SAD i interese američke vlade.

U najnovijem izvještaju o stanju  sigurnosti u BiH, State Department  ocijenio  je  da su Sarajevo i BiH lokacije visokog rizika, posebno ističući prijetnju od terorizma koja je, kako navode, u visokoj mjeri prisutna.

U izvještaju se navodi da je tijekom  rata od 1992. do 1995. godine u BiH doputovao veliki broj islamskih boraca kako bi lokalnim muslimanima pomogli u obrani, da ih je nekoliko stotina još aktivno u fundamentalističkim islamskim organizacijama, te da u velikoj mjeri utječu na određene sfere  života muslimana u BiH.

Procjenjuje se da su tijekom  nekoliko posljednjih godina mnogi građani BiH otputovali na ratišta u Siriji i Iraku, navodi “Dnevni avaz”.

Izvještaj State Departmenta  pokazuje da se BiH nalazi na listi zemalja koje predstavljaju glavne centre za pranje novca i trgovine narkoticima,navodi Srna.

State Deparment  je iz regiona na popis  uvrstio BiH, Srbiju i Albaniju kao zemlje kod kojih postoje znatni iznosi novca od trgovine narkoticima ili novca stečenog u drugim vrstama kriminala.

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer