Amerikanci pokušali objasniti “zašto se Srbi i Hrvati mrze”

Ekipa Amerikanaca koja stoji iza kanala TestTube objavila je na YouTubeu “informativno-edukativni” video u kojem objašnjavaju odnos Hrvatske i Srbije, piše Index.

“Od religijskih konflikata do sporova oko granica, Hrvatska i Srbija desetljećima se sukobljavaju. Otkrivamo što se krije iza tog animoziteta i zašto se ove zemlje mrze”, stoji u opisu videa.

Neće se, kako navode, u svom izlaganju previše fokusirati na geografske aspekte priče, već kreću od činjenice da su Hrvati i Srbi “narodi istočne Europe koji stoljećima žive jedni pored drugih”, ali jedni su većinom pravoslavci, a drugi katolici. Spominju i nastanak Jugoslavije, kralja Aleksandra, Nijemce, naciste, marionetsku državu, najnoviji rat, proglašenje hrvatske neovisnosti, optužbe za genocid…

“Danas se spore čak i oko zajedničke granice, rijeke Dunava”, navodi voditeljica, pa zaključuje: “Ukratko, Hrvati i Srbi mrze se zbog stotina godina konflikta, ratova i različite religijske ideologije. Čini se, nažalost, da se taj konflikt nastavlja”.