Published On: Uto, ruj 5th, 2017

Amerikanci dolaze u Tuzlu trenirati Bosance, Hrvate, Crnogorce i Makedonce

TUZLA – Predstavnici Ministarstva za unutrašnju sigurnost Sjedinjenih Američkih Država (The Department of Homeland Security (DHS) Science and Technology Directorate) sudjelovat će u 17. terenskoj vježbi koja će se od 25. do 29. rujna 2017. godine održati u Tuzli, u organizaciji Euroatlantskog centra za koordinaciju odgovora na katastrofe (EADRCC) i Ministarstva sigurnosti BiH.

Ovo je dio partnerstva započetog prošlog studenog između DHS-a, NATO-a i ostalih partnerskim zemalja, za razvoj pilot sistema za koordinaciju u slučaju civilnih kriznih situacija na zapadnom Balkanu. Sistem se zasniva na platformi za razmjenu informacija među spasiteljima pod nazivom “Zapovjedni sistem za incidente sljedeće generacije” (NICS), koju je razvila Linkoln laboratorija Massachusets Instituta za tehnologiju (MIT).

“Globalne prijetnje i humanitarne krize s kojima se suočavamo danas nemaju granice”, rekao je američki podtajnik za nauku i tehnologiju u Ministarstvu za unutrašnju sigurnost William N. Bryan.

“Ovaj projekat, u okviru NATO-ovog programa za nauku za mir i sigurnost, nudi S & T-u mogućnost međunarodne suradnje u istraživačkim i razvojnim aktivnostima usmjerenim na identifikaciju kreativnih rješenja i preuzimanje inovativnih ideja za nadopunu nedostataka trenutnih kapaciteta, kako da bi naše zajednice bile sigurnije i više zaštićene”.

Podtajnik Bryan će pratiti vježbu u Tuzli zajedno s direktorom za istraživanje i razvoj Josephom Martinom i timom evaluatora iz DHS-ovog odjela za nauku i tehnologiju. Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Makedonija i Crna Gora će imati svoje timove za testiranje NICS-a kao dio pilot projekta.

Tijekom ove posjete BiH, planiran je sastanak podtajnika Williama N. Bryana i ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića, priopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.