Published On: Uto, svi 3rd, 2022

Amerika uvjerena da Dodik planira podjelu BiH. Ako to doista misle zašto BH Hrvate guraju njemu u zagrljaj? Zašto im uskraćuju prava?

Američka administracija i utjecajni zakonodavci uvjereni su da srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ne odustaje od planova za podjelu te zemlje i otcjeljenje Republike Srpske za što mu može poslužiti i kriza izazvana agresijom Rusije na Ukrajinu dok on pokušava dokazati da mu to nije plan.

Jasan dokaz da ovo USA administracija misli bio bi sljedeći potez: Podrška Milanovićevoj inicijativi, vraćanje ustavnih prava Hrvatima u BIH i slabljenje “putinovog” utjecaja na njih preko “njegovog proxya” Dodika. Ali ne vidimo tu USA inicijativu. Guranjem Hrvara pod SDA kišobran oni jačaju Dodikov utjecaj na Hrvate. Dakle ne misle da je Dodik Putinov igrač. Ali to javno govore.

Pomoćnica američkog državnog tajnika Karen Donfried zadužena za europske i euroazijske poslove je tijekom ovotjednog posjeta BiH poslala poruku da Washington krajnje ozbiljno uzima u obzir prijetnje po stabilnost BiH, uključujući one koje dokaze iz Republike Srpske.

“SAD ne nastoje ukinuti RS, ali neće stajati po strani dok sadašnje rukovodstvo (RS) nastoji razbiti državu”, izjavila je Donfried tijekom boravka u Sarajevu potvrdivši pri tom kako njezina vlada ostaje spremna posegnuti za novim kaznenim mjerama protiv svih onih koji se ponašaju poput Dodika i pokušavaju destabilizirati BiH.

Slične je ocjene nakon posjeta izaslanstva američkog Senata Sarajevu iznio senator Chris Murphy koji je na svom blogu napisao kako postoji realna opasnost od mogućih destabilizirajućih poteza koje bi mogao povući Dodik i koji bi zapravo bili sastavni dio strategije što je provodi ruski predsjednik Vladimir Putin.

“U posljednje vrijeme najviše zbog tvrdoglavosti i separatističke retorike lidera bosanskih Srba Milorada Dodika izvršna vlast (u BiH) je zapala u krizu, nesposobna donositi bilo kakve odluke. Kao rezultat toga, Dodik je, uz potporu Rusije počeo praviti planove za uspostavu vladinih institucija koje čine samo Srbi. To bi moglo dovesti do građanskog rata i katastrofe za regiju, upravo onakav kaos za kojega bi Putin navijao i poticao ga”, napisao je utjecajni američki senator.

Murphy je uz to s pratiteljima njegovog bloga podijelo i bizarne dojmove sa sastanka kojega su on i njegovo dvoje kolega senatora Jeanne Shaheen i Thom Tillis imali sa svom trojicom članova Predsjendištva BiH.

Murphy je napisao kako su svo troje u nevjerici gledali i slušali kako su Dodik te Željko Komšić i Šefik Džaferović gotovo jedva dočekali priliku da se pred njima posvađaju.

“Sjedili smo ‘razjapljenih usta’ dok su se oni međusobno ‘častili’ uvredama i iznosili optužbe, očito zainteresirani samo za pogoršanje postojeće krize. Dali smo sve od sebe da im objasnimo kako se Amerika dugo bori sa istim problemima s kojima se i Bosna bori. Obje naše nacije su multikulturalne i dijele vlast između jake nacionalne vlade i jakih vlada saveznih država. No jedva da su nas slušali, a mi smo napustili sastanak duboko zabrinuti za kratkoročnu stabilnost ove važne zemlje”, zaključio je svoje dojmove o stanju u BiH američki senator.

Dodika koji je pod dvostrukim režimom američkih sankcija i to kako zbog podrivanja Daytonskog sporazuma tako i zbog korupcije reagirao je pak izjavom u kojoj je polemizirao s Karen Donfried neizravno je optuživši da laže.

Na svom je twitter nalogu objavio poruku kako je netočna izjava da rukovodstvo RS želi srušiti BiH.

“To nije istina i to ne postoji. Republika Srpska nema ni jedan plan niti dokument koji bi potvrdio njene tvrdnje koje je pokupila u političkom Sarajevu i dobila od njenih suradnika koji već godinama rade protiv interesa RS”, izjavio je Dodik.

On je ranije opetovano navodio kako je samostalna RS njegov “zavjet” te kako je prirodno da se taj bosanskohercegovački entitet jednog dana ujedini sa Srbijom.

guest
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Europsky
Europsky
2 mjeseci prije

Dobro je pa najveća svjetska sila vidi da nacionalne manjine srba i hrvata koce gradjansko drustvo u BiH!
Bice onako kako Daidza Smajo odluci!

Srdacan pozdrav svim humanim ljudima, ali i srbima i hrvatima!

OdroN
OdroN
Šta ti kažeš na ovo?  Europsky
2 mjeseci prije

Od prijeratnih oko 220.000 Hrvata katolika koji su živjeli na području Republike Srpske, prema podacima Katoličke crkve danas ih ima tek oko 15.000, ali i njihov broj se iz godine u godinu smanjuje.
Na području grada Banjaluke broj krštenja manji je šest do sedam puta od broja sprovoda.
A i povratnici su uglavnom prepušteni sami sebi.

VladoBanjaLuka
VladoBanjaLuka
Šta ti kažeš na ovo?  OdroN
2 mjeseci prije

Istina. I to je posljedica sporazuma kojim se Hrvatima omogućila povezana kifla bez Srba. Zato su oni istjerani iz RS. Polidički inžinjering dve sukobljene strane. A narod… narod ko j… što bi rekao Karadžić.

Srbče
Srbče
Šta ti kažeš na ovo?  VladoBanjaLuka
2 mjeseci prije

Niko nikog nije istjerao sami su otišli trbuhom za kruhom,i srbi su htjeli otići ali nisu imali gdje kad su ih komšije proglasile krivim i bili su nepoželjni na zapadu.Sta će hrvat ili bošnjak u Rsu u toku rata kad nema šta da jede niti ima posla i onaj ko ima posla nema plata niti kupaca.Sve humanitara.Ne pričaj gluposti.

Phoenix
Phoenix
Šta ti kažeš na ovo?  Srbče
2 mjeseci prije

Dabogda ti otisao isto onako dobrovoljno kao Bosnjaci iz Prijedora ili iz Podrinja!

Srbče
Srbče
Šta ti kažeš na ovo?  Phoenix
2 mjeseci prije

Vama je Alija naredio da morate napustiti ta područja,obezbjedio vam put i status izbjeglice u zapadnim zemljama,i kad dodjete u njih svi ste morali u glas da vičete protiv srba i kako su vas bajonetima protjerivali.Isto to rade sad ukrainci a Rusi im uzeli samo 20 posto države.Već isprobana i provjerena taktika.Dabogda ti neimo gdje otići kao većina Srba protjeranih iz FBiH.To je kletva.

Srbče
Srbče
Šta ti kažeš na ovo?  OdroN
2 mjeseci prije

Sve je to SDA politika kriva,cijelo vrijeme se samo isto priča i napada po RSu nedozvoljavaju da se RS razvija.Da nema bošnjaka i niihovih SDA alijaša.BiH bi do sad bila u EU i jedna od naprednijih država bivše Juge.Jača od slovenije.Debilistanci su naj veće zlo BiH.VAs treba svesti na minimum i preglasati .Ne dozvoliti da se politički aktivirate.Jer do sad ste samo pokazali kako volite krasti,lagati i podvaljivati komšijama.NIŠTA NISTE URADILI ZA BIH.Nedo Bog da vladate cijelom BiH.Sve bi propalo.Pa ni rafineriju goriva niste znali otvoriti u federaciji,u partnerstvu sa vašim arapima.Što je trebalo biti jedino logično odmah poslije rata.Umjesto da kupujemo već 30 godina naftu od arapa mi je kupujemo od Rusa.PAmetnom dosta.

OdroN
OdroN
Šta ti kažeš na ovo?  Europsky
2 mjeseci prije

Pozdravima se pridruzuje daidza Himzo i nana Sabaheta !!

Srbče
Srbče
Šta ti kažeš na ovo?  Europsky
2 mjeseci prije

Pa hoćemo mi gradjansko društvo u 3 gradjanska entiteta.Nije to sporno.

Ferdinand
Ferdinand
Šta ti kažeš na ovo?  Europsky
2 mjeseci prije

https://www.dnevnik.ba/vijesti/danski-voda-krajnje-desnice-ponovo-zapalio-kur-an-u-svedskoj-2632595
Ovo bi trebalo vama muslimanima napravit kad ponovno izaberete Komšića!

Anonimac
Anonimac
2 mjeseci prije

Ko vas gura stoko Z.Hercegovacka,niko vas nije guro 93 pa napraviste Ahmice i ostala.sranja.Niko vas ne gura,vi ste uvijek bili saveznici sa smrfljivim srboce.nicima

Srbče
Srbče
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
2 mjeseci prije

Debilistanac miran budi.Ko ti drma kavez.Sad ste zvanično teroristički zločinci a vaša RBiH je presudjena teroristička tvorevina.Nikad više ne može postati država .husrali ste i šefa i stanicu i djamahiriju.

God🇺🇲❤Bless🇺🇲❤America 🇺🇲❤
God🇺🇲❤Bless🇺🇲❤America 🇺🇲❤
Šta ti kažeš na ovo?  Srbče
2 mjeseci prije

Mijenjaj dilera kromanjonac,opet te pucaju halucinacije.

Last edited 2 mjeseci prije by God🇺🇲❤Bless🇺🇲❤America 🇺🇲❤
Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
2 mjeseci prije

koliko ste vi hrvatskih ahmića napravili i nitko nije odgovarao,kmečiš tu radi jednog zločina a napravili ste ih 7,8 po sj hercegovini i srednjoj bosni…Nek vas stid bude…

Srbče
Srbče
2 mjeseci prije

To onda amerikanci znaju da Rusi dolaze.Jedino rusi mogu anektirati Republiku Srpsku.Pa ko vam je kriv kad nas smatrate za male ruse.Kad rusi dodju ajd da vidimo ko će smeti Srbina poprijeko pogledati.U slučaju da pokušaju debilistanci oružjem da se suprostave.Neće im ni amerika pomoći kad kombinacija Srbin Rus krene u denacizaciju.Sve ravnamo ko tepsiju.

God🇺🇲❤Bless🇺🇲❤America 🇺🇲❤
God🇺🇲❤Bless🇺🇲❤America 🇺🇲❤
2 mjeseci prije

Neka je vjecna bratska i prijateljska Amerika.

Micelj
Micelj
Šta ti kažeš na ovo?  God🇺🇲❤Bless🇺🇲❤America 🇺🇲❤
2 mjeseci prije

Bit ce jos Gvantanama koliko hoces cuvaj te se teroristi..