Published On: Wed, Apr 17th, 2013

Amerika i Haag me nisu uspjeli uplašiti

Predsjednik Opće skupštine UN-a Vuk Jeremić optužio je one koji ga kritiziraju da su ga pokušali zastrašiti i izvršiti pritisak da otkaže raspravu o radu Haaškog suda, koju su bojkotirale SAD i još neke zemlje.
Raspravu pod nazivom “Uloga Međunarodnog kaznenog suda na pomirenju” Jeremić je sazvao nakon oslobađajuće haaške presude za hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača, a kritičari su ga optužili da je organizirao sastanak kao izgovor za napad na sud, što je on odbacio.
Osim SAD, raspravu su bojkotirali Jordan i Kanada.
Jeremić je, ne optužujući nijednu zemlju pojedinačno, sugerirao da je na 11 dužnosnika međunarodnih organizacija i sudova vršen pritisak da ne nazoče raspravi, te da je i on sam bio pod pritiskom da u potpunosti otkaže sastanak.
“Na žalost, te dame i gospoda, odlučili su ne doći na raspravu i zato smo radili sa onima koji su prihvatili poziv, uzimajući u obzir da nisam popustio pod pritiskom da otkažem, kako vjerujem, raspravu o kritično važnoj temi. Netko je očigledno mislio da ću biti postiđen i zastrašen i da ću otkazati raspravu”, rekao je Jeremić agenciji Reuters.
Jeremić je naglasio da, zbog činjenice da je ton rasprave bio više usmjeren na kritiku a ne podršku Sudu, sudovi za bivšu SFRJ, Ruandu i druge slične institucije donijele su odluku, jer oni koji su podržavali te sudove nisu nazočili, da ne dođu.
Prema njegovim riječima, među onima koji su izbjegli dolazak na raspravu su predsjednici Međunarodnog kaznenog suda, Suda u Hagu, suda za Ruandu, šef ureda UN-a za pravna pitanja UN-a Patricia O’Brien, direktor “Human Rights Watch” Keneth Roth i bivša tužiteljica Suda u Haagu za bivšu SFRJ i Ruandu Carla del Ponte.
Jeremić je istaknuo da, osim predsjednika Suda za bivšu SFRJ Theodora Merona, koji je odbio nazočiti, ostali su naveli različite razloge da ne nazoče sjednici, uključujući probleme sa uklapanjem datuma održavanja sastanka sa rasporedom obveza.