Published On: Sri, ruj 11th, 2019

AMERIČKI VELEPOSLANIK U BiH: “Povorka ponosa” tek iznimka u okruženju netolerancije i diskriminacije

Američki veleposlanik u Bosni i Hercegovini Eric Nelson pozdravio je u utorak činjenicu da je u Sarajevu prvi put održana Povorka ponosa, ali je upozorio da je to tek iznimka u sredini u kojoj prevladavaju predrasude, netolerancija i diskriminacija pripadnika različitih manjinskih zajednica.

“Mir, tolerancija i dostojanstvo koji su prevladali u nedjelju bili su iznimka. Povorka ponosa je važna jer je pažnju usmjerila na neugodne istine o diskriminaciji, zastrašivanju, pa čak i nasilju nad seksualnim manjinama i ranjivim zajednicama”, napisao je veleposlanik na svom blogu.

Nelson, koji je deklarirani homoseksualac u nedjelju je i sam sudjelovao u Povorci ponosa zajedno s ostalim veleposlanicima utjecajnih zapadnih zemalja akreditiranih u BiH no upravo zbog te je činjenice i sam bio meta brojnih verbalnih napada i uvreda, posebice na društvenim mrežama.

Na te napade odgovorio je konstatacijom da su pripadnici LGBT zajednice u BiH neprestance suočeni s neprijateljskim odnosima, čak i u vlastitim obiteljima i prijeti im nasilje samo zbog njihove spolne orijentacije.

Nitko ne bi smio biti u srahu od nasilja zbog toga što ispoljava osobni identitet, naglasio je.

Jedan od najjasnijih primjera zašto je Povorka ponosna nužna jest poplava komentara punih mržnje protiv moje seksualne orijentacije i dugogodišnje potpore koju veleposlanstvo SAD pruža LGBT zajednici, uključujući komentare da pripadnici LGBT zajednice ne zaslužuju temeljna ljudska prava”, rekao je.

“Protiv takvih sila, jedino moć jedinstva i pomna zaštita stotina policajaca omogućavaju LGBT zajednici da sigurno pokaže svoj identitet samo jedan dan u godini”, upozorio je američki diplomat.

Stoga u budućnosti BiH mora potpuno uskladiti svoje zakonodavstvo na planu slobode izražavanja i prava na mirno okupljanje sukladno europskim i međunarodnim standardima.

Naglasio je kako je pritom obveza lokalnih vlasti, a ne organizatora nekog događaja, osigurati sve uvjete za mirno održavanje, a pravosuđe je dužno osigurati da slučajevi diskriminacije na temelju spolne orijentacije ili rodno zasnovanog identiteta budu zakonski procesuirani./HMS/

Pretplatite se
Obavijesti o
guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare