Published On: Pet, stu 16th, 2018

AMERIČKI MEDIJI Trump traži načine da Gülena izruči Turskoj

Administracija predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa  zatražila je od nekoliko državnih agencija da pronađu zakonska sredstva kako bi se Fethullah Gülen izručio Turskoj, objavio je NBC News u četvrtak poslijepodne.

Dužnosnici  administracije zatražili su od FBI-a ministarstva pravosuđa SAD i ministarstva domovinske  sigurnosti SAD da pronađu načine izručenja Gülena, koji se u ovoj državi nalazi u samonametnutom egzilu, navodi američki medij pozivajući se na dva američka službenika i još dva izvora.

Navodno su iz administracije tražili da FBI i ministarstvo pravosuđa ponovo otvore turske zahtjeve za izručivanje Gülena, te od ministarstva domovinske sigurnosti da osiguraju informacije o rezidentnom statusu imama kojega Turska tereti da stoji iza neuspjelog pokušaja vojnog udara 2016. godine.

Izvori dodaju kako oni koji grade karijere u navedenim institucijama nisu krili nezadovoljstvo i oklijevali su pružiti tražene informacije.

– Prvo je bilo kolutanja očima, ali kada su shvatili kako je ovo ozbiljan zahtjev, karijeristi su bili bijesni – navodi visokopozicionirani američki službenik za NBC.

Nijedna od navedenih agencija nije komentirala izvještaj, no jedan turski službenik je za NBC kazao kako turska vlada ne povezuje slučaj Gülena s ubojstvom saudijskog novinara Jamala  Khashoggija

– Mi definitivno ne vidimo povezanost ova dva slučaja.  Želimo vidjeti djelovanje od Sjedinjenih Američkih Država u formi izručenja Gülena. I mi ćemo nastaviti našu istragu kada je riječ o slučaju Khashoggija- naveo je službenik.

Gulen, koji je u SAD došao 1999. godine, trenutno živi u luksuznom skrovištu u Saylorsburgu, američka savezna država Pensilvanija.

Službena Ankara navodi kako je Washington pretvorio pitanje izručenja Gülena u političko pitanje umjesto da ga vodi kao pravni slučaj. Navodi kako bi Trump mogao koristiti izručenje Gülena kao sredstvo trgovine zbog ljutnje oko saudijskog ubojstva Khashoggija, ako su istiniti, mogli bi dodatno ojačati tvrdnje o washingtonskom političkom stavu prema slučaju./Fena/HMS/

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare