Published On: Sri, velj 17th, 2021

Američki magazin uvrstio grad Hrvoja Vukčića Hrvatinića na listu najljepših malih gradova na svijetu

Američki magazin Thrillist uvrstio je Jajce, drevnu prijestolnicu dinastije Kotromanić na spisak najljepših manjih gradova na svijetu navodeći da je jedno od najočuvanijih drevnih mjesta u BiH.

Thrillist je časopis koji opisuje gradove, piše o njihovim pojedinostima, zanimljivostima te je samim tim Jajce opisao kao grad koji svojom ljepotom i neobičnošću ostavlja putnike bez daha.

“U Bosni i Hercegovini ne nedostaje drevnih planinskih gradova, ali nijedan nije bolje očuvan od starog grada Jajca. Bio je glavni grad srednjovjekovne Bosne i još uvijek možete vidjeti drevni zamak na brdu i istražiti rat krivudavih kaldrma”, piše Thrillist.

Vodopad Pliva je najveće prirodno čudo Jajca, Foto: Shutterstock Vodopad Pliva je najveće prirodno čudo Jajca, Foto: Shutterstock

Dalje nastavlja kako je ipak vodopad Pliva najveće prirodno čudo Jajca.

“Visine 72 metra, prelijeva se na punom padu na ušću Plive u Vrbas. Jajce je s tri strane vezano vodom, što ga čini osnovnom bazom za neke od najboljih raftinga”, navedeno je u tekstu ovog američkog časopisa.

Jajce je grad koji ima 30.758 stanovnika, a smješten na ušću rijeke Plive u Vrbas, svojim raznovrsnim atrakcijama svjedoči o brojnim kulturama koje su se preplitale u BiH počevši od davnih Ilira i Rimljana preko Bosanskog kraljevstva, Osmanskog i Austro-Ugarskog carstva pa sve do perioda SFR Jugoslavije.

O samom porijeklu imena Jajce ima više priča. Prema jednoj od njih, ime je proizašlo iz geografskog smještaja grada na jajolikoj stijeni, prema kojoj je i dobio ime. Druge priče se oslanjaju na mjesne legende, od kojih se ističe ona o “vojvodi kaštela Grmuše (na lijevoj obali Une u Bihaćkom kotaru) Jajice”.

Jajce inače važi za jedno od najznačajnijih mjesta bosanskohercegovačke, jugoslavenske i hrvatske povijesti, a u njemu se nalaze tragovi naselja iz antičkog doba.

U ovom bh. gradu se nalazi i Crkva Sv. Marije koja se smatra najstarijom na ovim prostorima.

Vjerojatno su istočno od Jajca, u Olovu, Foči i Srebrenici postojale crkve jednake ili veće starosti ali su porušene nakon što je BIH oslobođena od agresora uz pomoć Saveznika koji su došli na konjima i u Bosnu donijeli slobodu te oslobodili građane BIH etničke logike tako što su ubili njenog kralja Stjepana Tomaševića, protjerali bosansku kraljicu i kraljičinu a njihovu djecu odveli u Istanbul na studije. Izdržljivosti.

Crkva Sv. Marije u Jajcu, Foto: ShutterstockCrkva Sv. Marije u Jajcu, Foto: Shutterstock

Tu je i Jajačka tvrđava koja se nalazi u kompleksu Starog grada te se pretpostavlja da je sagrađena u 13. stoljeću. Izgradio ju je Hrvoje Vukčić Hrvatinić koji se smatra osnivačem Jajca. Naučnici se slažu da je on bio Bošnjak. Znanstvenici se ne slažu.

Jajačka tvrđava, Foto: Shutterstock
Jajačka tvrđava, Foto: Shutterstock

Osim Jajca, na ovu listu Thrillista su uvršteni i gradovi St Ives, Cornwall – Velika Britanija, Wanaka – Novi Zeland, Český Krumlov – Češka i Shirakawa-go – Japan.