Published On: Thu, Dec 19th, 2013

Američki analitičar: Europa i SAD moraju završiti posao u BiH

Porukom zamjenice državnog tajnika SAD-a Victorie Nuland, koja je zadužena za Europu, da je vrijeme da administracija predsjednika Baracka Obame propita svoj angažman u Bosni i Hercegovini, signalizira se da se stanje u BiH smatra ozbiljnim i da se već sada u Washingtonu razmatraju brojne ideje kako zaustaviti negativne trendove u BiH, smatra poznati američki analitičar balkanskih prilika Edward Joseph.

Joseph već nekoliko godina radi na prestižnom američkom Sveučilištu „John Hopkins”, a ranije je godinama bio angažiran u balkanskim državama u okviru međunarodnih organizacija prisutnih na ovom tlu.

– Svatko tko imalo prati zbivanja u BiH i na Balkanu treba biti vrlo zabrinut događanjima u vašoj zemlji.

Ako imate toliku stopu nezaposlenih, naravno da ste u krizi! Od 2006. godine BiH je u skoro konstantnoj silaznoj putanji. No, samo nekoliko ljudi vjeruje da je kod vas moguća obnova sukoba. Zato i ne postoji percepcija da je u BiH kriza.

Upravo zato je i teže privući pažnju Bruxellesa, ali i još nekih iz međunarodne zajednice. Unija je sada fokusirana na Kosovo, a BiH se sve sigurnije gubi iz vida. U međuvremenu, javnost u BiH, koja treba biti inicijator i izvor promjena, kao da je ponovo skliznula u uobičajenu pasivnost – istakao je Josephu intervjuu za današnji Dnevni avaz.

– Pogledajte što vaši susjedi rade. I neke od tih država imaju slabašno pravosuđe, razvijenu korupciju, visoku stopu nezaposlenosti… Ali sve one, uključujući čak i Kosovo, barem imaju viziju kako se kretati prema EU kroz proces pristupanja. Samo BiH ne napreduje – smatra on.

Joseph je naveo da je u izvještaju EU jasno navedeno da je to i zato što „komplicirana metoda donošenja odluka negativno utječe na strukturalne reforme i potencijale države da napreduje ka EU”. Na očit se način kaže da su dejtonske strukture zastarjele i da one ne dopuštaju da BiH napreduje.

– Prestanimo se više pretvarati da je BiH samo potrebno malo više vremena, da će trgovina i ekonomija izbrisati političke opstrukcije ili da će se nevladin sektor konačno probuditi. A mi, stranci, moramo shvatiti da pristup EU i NATO-u, kako su sada postavljeni, ni blizu nisu dovoljni da riješe bh. probleme – kaže Joseph.

Vrijeme je, kaže on, da se bh. lideri – uz pomoć nevladinog sektora – dovedu za stol i sklope dogovor kojim će BiH profunkcionirati.

– Najbolji način da se sve ovo postigne jest kroz organiziranje neke nove dejtonske konferencije, ali u Bruxellesu – mišljenja je Joseph.

– Vidim već ohrabrujuće signale iz Washingtona. Oni kažu da je status quo – neprihvatljiv. Siguran sam da će sa zadovoljstvom prihvatiti poticaj Washingtona da se ozbiljnije angažira u BiH – dodao je.

I odista, kaže Joseph nakon zastoja u Ukrajini, postaje imperativ da Europa i SAD uspješno završe posao na Balkanu.

– Time bi pokazali odlučnost da se proces proširenja nastavlja i da su s obje strane Atlantika angažirani. Sada je vrijeme za neke sasvim nove i jasne ideje u vezi s BiH. I u tome mi zaista trebamo omogućiti da Bosanci i Hercegovci sami iznesu svoje prijedloge kako raskinuti s blokadama, ukloniti prepreke i okončati s ovim zastojem kojem svjedočimo – rekao je američki analitičar balkanskih prilika Edward Joseph za Dnevni avaz.