Published On: Thu, Dec 19th, 2013

Beograd: Policija spriječila desničare da uđu na izložbu

Beogradska policija večeras je, pred otvaranje izložbe Bogujevci / Vizualna povijest rata udaljila pedesetak pripadnika desničarskih organizacija koji su izložbu o zločinu Škorpiona na Kosovu shvatili kao provokaciju, javlja Tanjug.

Beograd pun policije zbog izložbe o zločinima na Kosovu

Izložba je otvorena u Kulturnom centru Beograda u 18 sati. Oko 18.45 na izložbu je došao i premijer Srbije Ivica Dačić.

Grupa od pedesetak pripadnika uglavnom desničarskih organizacija prosvjedovala je večeras protiv ove izložbe, a reporter B92 s lica mjesta je javio da je policija udaljila osobe koje su se okupile ispred Kulturnog centra Beograda u Knez Mihajlovoj ulici. Reporter B92 također je javio da je najmanje jedna osoba privedena.

Okupljene su sa stepenica ispred Kulturnog centra Beograda opkolili policajci s opremom za razbijanje demonstracije i, bez upotrebe sile, jednostavno pomjerili ka nekadašnjem restoranu Ruski car.

Osim povika “Izdaja, izdaja” i “Kosovo je Srbija”, tijekom udaljavanja te grupe nije bilo drugih incidenata. Prethodno je iz skupine koja je prosvjedovala nekolicina njih dobacivala onima koji su došli da pogledaju izložbu.

Na ulazu u Kulturni centar Beograda također su, policajci u civilu, koji preventivno provjeravaju sve koji žele da pogledaju izložbu.

Na izložbi se mogu vidjeti fotografije i video snimci života obične albanske obitelji na Kosovu u trenucima prije nego što je njezinih osmero članova bilo ubijeno, dnevna soba u kojoj su živjeli, fotografije i predmeti koji im znače.

Kontrapress: Hladnokrvno ubojstvo

28. ožujka 1999. godine u Podujevu pripadnici Škorpiona ubili su četrnaest članova dvije obitelji, među njima i dvogodišnje dijete.Petoro teško povrijeđene djece je preživjelo, među njima i Saranda, Jehona i Fatos, autori izložbe.

Radiosarajevo.ba