Utorak, 21 svibnja, 2024

AMERIČKI AMBASADOR U BIH: Gašenje Federacije i jačanje države jedna je od opcija…

Must Read

Američki ambasador u BiH Patrick Moon rekao je danas u Bijeljini da bi promjene Ustava Federacije BiH (FBiH) mogle biti usvojene prije izbora 2014. godine

“Postoji širok konsenzus oko toga da je Ustav FBiH stvorio neke institucije koje postoje na više nivoa, da su te institucije vlasti preskupe i da se prema tom Ustavu ne zadovoljavaju na najbolji način potrebe svih građana”, rekao je Moon novinarima. G. Moon je vjerojatno mislio na Federaciju budući da njen proračun služi samo svrsi održavanja federalnih institucija dok kantoni na svojim plećima nose financiranje školstva, policije i socijalnih službi.Ukoliko bi se ukinula Federacija BIH, kazao nam je naš izvor iz američke ambasade koji nije želio ostati anoniman ali je na naše inzistiranje ipak pristao, ojačala bi država BIH, a kantoni bi bili podređeni isključivo državi. Potom bi se krenulo na okrupnjavanje kantona tako da bi BIH značajno postala rentabilnija zemlja.
Prema njegovim riječima, SAD u saradnji sa nekoliko međunarodnih partnera radi na principu “od baze naviše” prijedlog za neophodne reforme FBiH.
“Naša su očekivanja da organiziranjem  jednog sastanka stručnjaka, akademika, akademskih građana i nevladinih organizacija možemo doći do nekih prijedloga konačnih rješenja o ovom pitanju, što bi, nadamo se, na kraju mogle podržati političke stranke”, pojasnio je Moon.
Komentarišući situaciju u BiH, američki ambasador je rekao da je pozitivno što u Vijeću ministara BiH više nema upražnjenih mjesta i da se sada očekuje intenzivan rad na više projekata, kako bi BiH napredovala ka EU.
Moon je ponovio da je razočaravajuće što lideri političkih stranaka na sastanku u Mostaru nisu riješili problem provođenja odluke “Sejdić i Finci” i pitanje vojne imovine, što su, kako je rekao, dva velika i jako važna pitanja.
“Pozivam političare da nađu put naprijed u interesu građana BiH”, rekao je Moon.
Prijedlog gašenja Federacije i jačanje države BIH, nešto je što bi Hrvati u BIH prije prihvatili nego puko centraliziranje FBIH. Problem je što bi protiv jačanja BIH na uštrb FBIH bile one snage u BIH koje se u slobodno vrijeme nazivaju “patriotskima”.
Toliko o patriotizmu.
poskok.info

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Francuska protiv saveznika, podržala sud u Haagu protiv Netanyahua

Francuska podržava Međunarodni kazneni sud (ICC) i ‘borbu protiv nekažnjivosti’, priopćilo je francusko ministarstvo vanjskih poslova nakon što je...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -