Ponedjeljak, 15 travnja, 2024

Koga/čega se boji Sorensenov EUSR?

Must Read

peter sorensenO odnosu međunarodne zajednice, prvenstveno EU delegacije,  prema mladima, kao konstruktivnim kritičarima i ljudima koji postavljaju pitanja vezana za ključne probleme bosanskohercegovačkog društva, najviše govori razlika u sadržaju saopćenja YIHR BH i EUSR sa jučerašnjeg sastanka aktivista ove organizacije sa Peterom Sorensenom, šefom EU delegacije. Iako je grupa mladih YIHR na sastanku sa Sorensenom imala i dio dijaloga vezan za ustavne promjene, iako je g. Sorensen pohvalio njihov trud oko cijele ideje i truda, upoznavši se s  prijedlogom  “Ujedinjenih regija FBIH”  o tome nema niti riječi u EUSR priopćenju od danas. Postavlja se pitanje zašto? Je li moguće da je nova karta FBIH već iscrtana i da je svaki aktivizam u FBIH, pa čak i onaj koji dolazi od autentične mlade inteligencije iz svih krajeva FBIH i BIH unaprijed označen kao nepotreban i nekomplementaran sa mapama koje su već povučene? Je li priča oko agitacije NVO sektora samo još jedan loš međunarodni spin?  
Saopćenje YIHR BH danas:

U Sarajevu je, povodom Dana ljudskih prava, aktivistice Inicijative mladih za ljudska prava u Bosni i Hercegovini je primio šef delegacije Evropske unije (EUSR) Peter Sorensen. Na početku sastanka, Sorensen se zanimao za ulične akcije koje će Inicijativa organizirati povodom Dana ljudskih prava u Mostaru, Banja Luci i Sarajevu, ali i za zabranu skupa u Prijedoru, zbog kojeg je Inicijativa uputila protestno pismo lokalnim vlastima.
Na sastanku je pokrenut niz tema vezanih za problematiku ljudskih prava, a poseban fokus stavljen je na rad omladinske kontakt grupe koja radi na izradi novog prijedloga ustavnih promjena, koji je u javnosti poznat kao “Ujedinjene regije”.
Sorensen je dao punu podršku radu grupe, te generalno uključivanju mladih u konstruktivnu debatu o reformskim procesima. Tu je najavio i da će EU delegacija – drugi nacrt “Ujedinjenih regija” podržati i konstruktivnom kritikom, prijedlozima i komentarima, ali je naglasio da je potrebno nastaviti sa trenutnim putem – reformskih procesa koji potječu od ljudi, građana BiH, te su otvoreni za čitavu javnost, a manje od međunarodne zajednice.
“Ovaj nacrt je naš pokušaj da se aktivno uključimo u proces ustavnih reformi, te želimo time pokazati da je vrijeme da mladi postanu relevantni faktor u razgovoru o promjenama.”, rekla je jedna od učesnica sastanaka, Martina Raguž, aktivistica iz Mostara.
Pored ove teme, mladi su ukazali na problematičnost posljednjih političkih dogovora, koji se tiču napada na neovisnost pravosudnih institucija, ali i najavljenih izmjena Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.
Saopćenje EUSR danas:
U cilju obilježavanja Dana ljudskih prava, šef Delegacije EU u BiH i visoki predstavnik EU u BiH, Peter Sorensen, ugostio je grupu aktivista Inicijative mladih za ljudska prava. Tokom sastanak ambasador Sorensen i njegovi gosti diskutovali su o aktuelnim problemima u oblasti ljudskih prava u državi.
Ambasador Sorensen je kazao:
“Poštivanje i zaštita ljudskih prava, demokratije i vladavine zakona su fundamentalne vrijednosti EU. Zbog toga, ja sam veom srećan da članovi Inicijative mladih za ljudska prava prepoznaju i promovišu značaj zaštite ljudskih prava kao kamena temeljca demokratskog društva. Uzimajući u obzir sve izazove u Bosni i Hercegovini, ohrabren sam da vidim da postoje mladi ljudi koji su dorasli ovom zadatku. EU će nastaviti da pruža podršku svim onim individualcima i organizacijama koji promovišu ljudska prava, a istovrmeno će ukazivati na one koji ih krše.
Lisabonski ugovor jasno ukazuje da će Unija biti vođena ljudskim pravima i fundamentalnim slobodama. Ovi principi su dodatno ojačani Poveljom o fundamentalnim slobodama EU.
EU nastoji da osigura da sva ljudska prava – bila ona građanska, politička, ekonomska, socijalna ili kulturna – budu poštovana svuda. Svaka zemlja koja nastoji da se pridruži EU mora da se povinuje ovim pravima. Ovo važi kako za BiH, tako i za svaku drugu zemlju koja pretenduje da bude u EU.
Zato na Dan ljudskih prava pozivamo sve one koji su u poziciji autoriteta i imaju odgovornost, da podrže građane BiH koji su aktivno uključeni u javni život i koji zagovaraju zaštitu ljudskih prava. Njihov rad nikada ne može biti završen i mi danas ponovo potvrđujemo našu posvećenost za budućnost”.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Blokirali smo oglase izdajničkog DC-a Mate Granića

Jer novcem se može kupiti sve i svakog u RH. U HercegBosni ne može. I nemoj da nam netko smeće...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -