Srijeda, 29 svibnja, 2024

Aluminijevi su računi deblokirani, zbog laži i reketa, slijedi revidiranje ukupnoga odnosa s EPHZHB

Must Read

Podsjetivši na divovski izvozno-financijski značaj Aluminija za cjelokupnu BiH i na nemjerljiv međunarodni ugled mostarske tvornice, na današnjoj je konferenciji za novinare u Upravnoj zgradi Društva, direktor Aluminija Ivo Bradvica obznanio kako je jučer, kasno poslijepodne, postignut dogovor s čelnim ljudima iz nelegalne platformaške uprave Elektroprivrede HZ Herceg-Bosne te su jutros deblokirani računi Aluminija d.d. Mostar.
– Naši dugogodišnji partneri povukli su prošloga petka, 30. studenog, krajnje nekorektan i neposlovan potez koji nije nimalo u duhu partnerstva dvaju poduzeća, čija su poslovanja godinama naslonjena jedna na drugo. Zbog minornoga duga, u iznosu nešto manjem od 20 milijuna KM (iznos manji od jednog i pol Aluminijeva mjesečnoga računa za struju), i to u današnjim kriznim okolnostima kada ne postoji poduzeće koje ima sva izmirena potraživanja, pustili su mjenicu i blokirali račune Aluminija, potrudivši se k tomu i da ta informacija ode u svijet pa i do naših stranih partnera, sve redom divova u svojim branšama. Čak su nam zaprijetili i naprasnim prekidom isporuke električne energije ukoliko dug ne bude izmiren do 10. prosinca. Aluminiju, koji godinama sve svoje obveze izmiruje u cijelosti, kako državi tako i tvrtkama s kojima surađuje, sada kada je oslabljen, i to u prvomu redu zbog nepodnošljivo i neopravdano visoke cijene električne energije, nanesen je težak udarac i velika poslovna šteta. To ponašanje nismo očekivali i uvjereni smo kako se iza njega krije puno dublja poruka. No, postigli smo jučer dogovor i 17 milijuna ćemo im izmiriti odmah, a ostatak naknadno, ali je ovo zorno pokazalo kako je došlo vrijeme neke stvari konačno raščistiti – poručio je direktor Bradvica, misleći na sljedeću poslovnu godinu, konkretno na potpisivanje ugovora za nabavu električne energije.
Naglasio je kako, kada je riječ o 125 MW koliko je dosad nabavljao na bh. tržištu, Aluminij još nije niti s jednom kućom, tako niti s EPHZHB, potpisao ugovor za 2013. godinu te kako niti hoće niti može pristati na uvjete koje ta kuća danas postavlja.
– Direktor EPHZHB Nikola Krešić, dakle ne Ferk, izvijestio nas je kako je Regulatorno povjerenstvo za električnu energiju u FBiH još 22. studenog donijelo Odluku o novomu poskupljenju cijene struje, koje će biti u primjeni od 1. siječnja 2013. godine, i to za visinu od gotovo tri eura. Ferk se, jasno je, ponaša kao najobičniji servis elektroprivreda, a i posljednji put kada su donosili Odluku o povišenju cijene, prekršili su sve moguće proceduralne odredbe, zbog čega smo i podnijeli tužbu na mjerodavnomu sudu. Sve su naše nedaće i krenule kada nam je cijena struje, s ionako previsokih 48, podignuta na 54 €/MWh, a sada bi ju dizali na 57 €/MWh. Došli smo do zida i svaki daljnji komentar gubi smisao. Mi ćemo ovu godinu završiti s gubitkom, a svjesno ići u novi gubitak sklapanjem takova ugovora, s tom cijenom koja izlazi iz okvira prihvatljivoga i normalnoga, znači do kraja urušiti naš temeljni kapital, na što ova Uprava ne će pristati. Ostaje vidjeti hoće li pregovori ipak polučiti uspjeh i hoće li doći do prilagodbe u stajalištima rukovodstva EPHZHB. Ukoliko ne, onda Aluminij ide na otvoreno tržište pa neka EPHZHB potom razmišlja što će sa strujom koju su prodavali nama i komu ju mogu prodati po toj cijeni. Samo, tada će im biti kasno i tada će shvatiti kako su se, igrajući se sa sudbinom Aluminija, poigrali sa svojom budućnošću – izravan je komentar prvoga čovjeka mostarskoga Aluminija.
Dometnuo je kako ga je posebno zaboljela ciljana laž, iznesena u priopćenju EPHZHB, o tomu kako Aluminij navodno ugrožava njihove preostale potrošače, što je ocijenio pokušajem oživljavanje stare političke floskule kojom se cjelokupno nesređeno stanje u državnomu javnom sektoru pokriva skupom strujom i vještim zaobilaženjem nekih zaštićenih javnih poduzeća koji su stalnim, višegodišnjim neplatišama, s dugovima od više desetaka pa i stotina milijuna KM.
– Premda sam čvrstoga mišljenja kako konačnu odluku o međuodnosu Aluminija i EPHZHB, kao ključnih tvrtki za Hercegovinu, ne smiju donositi samo rukovodstva ovih kuća, bez sudjelovanja odgovornih u državnomu vrhu, od ove države, nažalost, ne očekujem ništa jer mi se predsjednik Vlade FBiH Nermin Nikšić nije niti javio na poziv. Pisanim sam putom upoznao i njega i entitetskog ministra energetike Erdala Trhulja s novonastalim stanjem, što je mojom obvezom. Ponavljam, Uprava Aluminija nema niti pravo niti želju pristati na pritiske države, kažem države jer je EPHZHB u većinskomu vlasništvu FBiH i tako je izravnim instrumentom provedbe njezine politike, i ne će odvesti Aluminij u propast. To nikomu ne će uspjeti – završio je Bradvica.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Zašto još uvijek nisu deklasificirani tajni dokumenti UK-a o pregovorima s Titom i izručenju ustaša, četnika i domobrana?

U posljednjim desetljećima, povijest Drugog svjetskog rata u Jugoslaviji i odnosi među tadašnjim saveznicima su bili predmetom mnogih kontroverzi...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -