Published On: Čet, pro 6th, 2012

Aluminijevi su računi deblokirani, zbog laži i reketa, slijedi revidiranje ukupnoga odnosa s EPHZHB

Podsjetivši na divovski izvozno-financijski značaj Aluminija za cjelokupnu BiH i na nemjerljiv međunarodni ugled mostarske tvornice, na današnjoj je konferenciji za novinare u Upravnoj zgradi Društva, direktor Aluminija Ivo Bradvica obznanio kako je jučer, kasno poslijepodne, postignut dogovor s čelnim ljudima iz nelegalne platformaške uprave Elektroprivrede HZ Herceg-Bosne te su jutros deblokirani računi Aluminija d.d. Mostar.
– Naši dugogodišnji partneri povukli su prošloga petka, 30. studenog, krajnje nekorektan i neposlovan potez koji nije nimalo u duhu partnerstva dvaju poduzeća, čija su poslovanja godinama naslonjena jedna na drugo. Zbog minornoga duga, u iznosu nešto manjem od 20 milijuna KM (iznos manji od jednog i pol Aluminijeva mjesečnoga računa za struju), i to u današnjim kriznim okolnostima kada ne postoji poduzeće koje ima sva izmirena potraživanja, pustili su mjenicu i blokirali račune Aluminija, potrudivši se k tomu i da ta informacija ode u svijet pa i do naših stranih partnera, sve redom divova u svojim branšama. Čak su nam zaprijetili i naprasnim prekidom isporuke električne energije ukoliko dug ne bude izmiren do 10. prosinca. Aluminiju, koji godinama sve svoje obveze izmiruje u cijelosti, kako državi tako i tvrtkama s kojima surađuje, sada kada je oslabljen, i to u prvomu redu zbog nepodnošljivo i neopravdano visoke cijene električne energije, nanesen je težak udarac i velika poslovna šteta. To ponašanje nismo očekivali i uvjereni smo kako se iza njega krije puno dublja poruka. No, postigli smo jučer dogovor i 17 milijuna ćemo im izmiriti odmah, a ostatak naknadno, ali je ovo zorno pokazalo kako je došlo vrijeme neke stvari konačno raščistiti – poručio je direktor Bradvica, misleći na sljedeću poslovnu godinu, konkretno na potpisivanje ugovora za nabavu električne energije.
Naglasio je kako, kada je riječ o 125 MW koliko je dosad nabavljao na bh. tržištu, Aluminij još nije niti s jednom kućom, tako niti s EPHZHB, potpisao ugovor za 2013. godinu te kako niti hoće niti može pristati na uvjete koje ta kuća danas postavlja.
– Direktor EPHZHB Nikola Krešić, dakle ne Ferk, izvijestio nas je kako je Regulatorno povjerenstvo za električnu energiju u FBiH još 22. studenog donijelo Odluku o novomu poskupljenju cijene struje, koje će biti u primjeni od 1. siječnja 2013. godine, i to za visinu od gotovo tri eura. Ferk se, jasno je, ponaša kao najobičniji servis elektroprivreda, a i posljednji put kada su donosili Odluku o povišenju cijene, prekršili su sve moguće proceduralne odredbe, zbog čega smo i podnijeli tužbu na mjerodavnomu sudu. Sve su naše nedaće i krenule kada nam je cijena struje, s ionako previsokih 48, podignuta na 54 €/MWh, a sada bi ju dizali na 57 €/MWh. Došli smo do zida i svaki daljnji komentar gubi smisao. Mi ćemo ovu godinu završiti s gubitkom, a svjesno ići u novi gubitak sklapanjem takova ugovora, s tom cijenom koja izlazi iz okvira prihvatljivoga i normalnoga, znači do kraja urušiti naš temeljni kapital, na što ova Uprava ne će pristati. Ostaje vidjeti hoće li pregovori ipak polučiti uspjeh i hoće li doći do prilagodbe u stajalištima rukovodstva EPHZHB. Ukoliko ne, onda Aluminij ide na otvoreno tržište pa neka EPHZHB potom razmišlja što će sa strujom koju su prodavali nama i komu ju mogu prodati po toj cijeni. Samo, tada će im biti kasno i tada će shvatiti kako su se, igrajući se sa sudbinom Aluminija, poigrali sa svojom budućnošću – izravan je komentar prvoga čovjeka mostarskoga Aluminija.
Dometnuo je kako ga je posebno zaboljela ciljana laž, iznesena u priopćenju EPHZHB, o tomu kako Aluminij navodno ugrožava njihove preostale potrošače, što je ocijenio pokušajem oživljavanje stare političke floskule kojom se cjelokupno nesređeno stanje u državnomu javnom sektoru pokriva skupom strujom i vještim zaobilaženjem nekih zaštićenih javnih poduzeća koji su stalnim, višegodišnjim neplatišama, s dugovima od više desetaka pa i stotina milijuna KM.
– Premda sam čvrstoga mišljenja kako konačnu odluku o međuodnosu Aluminija i EPHZHB, kao ključnih tvrtki za Hercegovinu, ne smiju donositi samo rukovodstva ovih kuća, bez sudjelovanja odgovornih u državnomu vrhu, od ove države, nažalost, ne očekujem ništa jer mi se predsjednik Vlade FBiH Nermin Nikšić nije niti javio na poziv. Pisanim sam putom upoznao i njega i entitetskog ministra energetike Erdala Trhulja s novonastalim stanjem, što je mojom obvezom. Ponavljam, Uprava Aluminija nema niti pravo niti želju pristati na pritiske države, kažem države jer je EPHZHB u većinskomu vlasništvu FBiH i tako je izravnim instrumentom provedbe njezine politike, i ne će odvesti Aluminij u propast. To nikomu ne će uspjeti – završio je Bradvica.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare