Published On: Sri, lip 9th, 2021

Alkalaj govorio u VS bez suglasnosti Predsjedništva, intervenirao Vučić, Komšić “informirao” UN da je “Dodik razbojnik”

Sven Alkalaj, veleposlanik i stalni predstavnik Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim nacijama, govorio je večeras na zasjedanju Vijeća sigurnosti gdje se govorilo o radu Krivičnog suda za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji. Alkalaj se obratio iako je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik to želio spriječiti jer “Predsjedništvo nije postiglo suglasnost u vezi s prijedlogom njegovog izlaganja”.

Nakon obraćanje Alkalaja reagirao je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić koji je kazao kako on nije službeni predstavnik BiH i da on ne predstavlja Srbe u ovoj državi.

Sven Alkalaj se na početku izlaganja zahvalio sudcu Agiusu i Mehanizmu na dobro obavljenom radu. Podsjetio je kako su pravosudni organi BiH poduzeli sve mjere u realizaciji strategije za rad na predmetima ratnih zločina. Naveo je kako je jedan od ciljeva da se završe svi predmeti do 2023. Svi potencionalni počinitelji moraju odgovarati za svoja djela, dodao je Alkalaj.

Sven Alkalaj govorio o zločincima Đukiću i Mladiću

Sven Alkalaj je, kako prenosi N1, kritizirao je vlasti u Srbiji na pružanju zaštite osuđenom ratnom zločincu Đukiću.

“Slučaja generala Đukić je od vitalne važnosti na pokazivanju suradnje BiH s pravosudnim organima u susjedstvu. Nakon što je Đukić osuđen za ratne zločine on je pobjegao u Srbiju. To je nanijelo štetu odnosima. On se mora vratiti da bi se suoči sa svojim zločinima”, zaključio je Alkalaj.

Govorio je i o ratnom zločincu Ratku Mladiću.

“Nakon što je Mladić 10-ak godina izbjegavao pravdu, uz podršku vlasti Srbije, Mehanizam je danas donio presudu i zatvori ovo poglavlje. Postoje oni koji glorificiraju ratne zločine. I negiraju genocid. Naročito je to vezano za slučaj Mladić. Današnja presuda pokazuje da neće uspjeti pokušaj da se ponovo piše historija”, poručio je Sven Alkalaj.

Nakon njegovog obraćanja riječ je tražio predsjednik Srbije Vučić. Kazao je kako Alkalaj nema odobrenje da večeras govori. Tako ga je obavijestio Milorad Dodik. Nakon što je Vučić završio izlaganje završena je sjednica Vijeća sigurnosti.

Podijeljeno Predsjedništvo BiH

Podsjećamo, Dodik je danas kazao da se Alkalaj ne može obratiti VS-u “jer Predsjedništvo BiH nije postiglo suglasnost u vezi s prijedlogom njegovog izlaganja”.

Dodik je u pismu naveo da veleposlanik BiH može fizički prisustvovati zasjedanju. Ali “bez obraćanja”.

Večeras je reagirao i drugi bošnjački član Predsjedništva BiH Željko Komšić. On je u pismu adresiranom na VS UN-a kazao kako Alkalaj imao potpuno odobrenje da se obrati na sjednici.

“Koristim priliku da vas informiram kako predsjedavajući Dodik nije slijedio proceduru Predsjedništva kada je iznio svoje mišljenje. U svojstvu člana Predsjedništva BiH informiram vas da nema nikakvih prepreka za obraćanje veleposlanika Alkalaja pred Vijećem sigurnosti”, zaključio je Komšić.

On je u reakciji za N1 kazao da je “Dodik razbojnik poput Mladića”.

“Taj istovremeno ne priznaje presude suda Ujedinjenih nacija i piše Vijeću sigurnosti UN-a. S ciljem da sprječi obraćanje veleposlanika BiH na sjednici Vijeća sigurnosti”, naveo je na kraju Željko Komšić.

Podsjećamo, srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik pisao je Ministarstvu vanjskih poslova u Vijeću ministara, u kojem ih je obavijestio da Predsjedništvo BiH nije postiglo suglasnost oko prijedloga izlaganja veleposlanika i Stalnog predstavnika BiH pri UN u New Yorku na zasjedanju Vijeća sigurnosti UN o radu Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične tribunale.

S tim u vezi, kaže Dodik, Sven Alkalaj, veleposlanik i stalni predstavnik BiH pri UN u New Yorku, može fizički nazočiti navedenom zasjedanju, ali bez obraćanja Vijeću sigurnosti UN.

Nakon zasjedanja potrebno je da veleposlanik i Stalni predstavnik BiH podnese izvještaj o zasjedanju.

Urgiramo da Ministarstvo vanjskih poslova BiH o gore navedenom uputi instrukciju Stalnoj misiji BiH pri UN u New Yorku, u skladu sa sadržajem ovog dopisa – navodi Dodik u pismu koje je naznačeno kao “veoma hitno”./HMS/

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare