Published On: Uto, sij 21st, 2014

ALIJINA VOJSKA Nastavljeno suđenje bivšim pripadnicima HOS-a

Na suđenju bivšim pripadnicima Hrvatskih obrambenih snaga (HOS), svjedok obrane je kazao da je optuženog Srećka Hercega samo jednom vidio u Dretelju.

Ivan Grbavac je naveo da je 20. srpnja 1992. godine otišao u Dretelj. Tijekom mjesec dana koje je proveo u tom objektu, kako je rekao, samo jednom je vidio optuženog Hercega, kojeg poznaje “iz školskih dana”.

“Vidio sam ga u Dretelju krajem sedmog mjeseca. Došao je u kantinu i dao mi kutiju cigareta”, kazao je svjedok, dodavši da ne zna koju je funkciju optuženi imao u HOS-u.

Svjedok je pojasnio da je prije dolaska u Dretelj optuženog Hercega često viđao u Starom Hardomilju, gdje su se vršile obuke vojnika.

“Krajem svibnja ja sam ranjen i odlazio sam na liječenje u stacionar u Ljubuškom. U stacionaru sam viđao Srećka, ležao je tu. Nakon ranjavanja stalno sam išao u Hardomilje i tu sam viđao Srećka, krajem lipnja ili početkom srpnja”, rekao je Grbavac.

Herceg je, zajedno s Ivanom Zelenikom, Edibom Buljubašićem,Ivanom Medićem i Marinom Grubišić-Fejzić, optužen za zločine počinjene u Dretelju.

Prema optužnici, oni su sudjelovali u tjeranju zatočenika na prisilni rad i mučenju.

Prema optužnici, Zelenika je bivši časnik HOS-a, Herceg komandant Dretelja, Buljubašić zamjenik zapovjednika vojarne u Dretelju, dok su Medić i Grubišić-Fejzić bivši stražari.

Svjedok je kazao da je u Dretelju bilo oko stotinu zarobljenika, te da je jednom spriječio neke osobe da ih maltretiraju. Dodao je da je Blaž Kraljević, tadašnji general HOS-a, naredio da se zatvorenici ne diraju.

“Blaž Kraljević je nekoliko puta obilazio Dretelj. Uvijek je govorio da su zarobljenici svetinja, da ih nitko ne smije udarati i maltretirati”, rekao je svjedok.

On je naveo kako su zapovjednici u Dretelju bili Šime Martinović,Hektor Ćosić te optuženi Edib Buljubašić.

“U Dretelju sam bio do kraja osmog mjeseca. Mislim da su zatvorenici polovicom tog mjeseca otišli odatle. Od Šime Martinovića sam čuo da su otišli na razmjenu”, kazao je on.

Grbavac je ispitan i kao svjedok Obrane optuženog Medića, te optužene Grubišić-Fejzić. Rekao je da otprije rata poznaje osobu koja se zove Ivan Medić, ali da “tog čovjeka nikada nije vidio u Dretelju”.

Svjedok je kazao da je u Dretelju bila i optužena Marina Grubišić-Fejzić, koju poznaje otprije rata.

“Marina u Dretelju nikada nije spavala. Viđao sam je kratko i mislim da je otišla u Posavinu”, rekao je on, dodavši da je optužena imala “kratku, smećkastu kosu”.

Kazao je da su osim nje u ovom objektu bile još tri Marine.

Suđenje se nastavlja 28. siječnja javio je BIRN – Justice Report.