Published On: Uto, sij 21st, 2014

Sorensen: Održavanje izbora ni po koju cijenu ne bi trebalo dovesti u pitanje

Uoči sjednice Predstavničkog doma Bosne i Hercegovine zakazane za četvrtak, i nakon sastanka sa članovima Središnjeg izbornog povjerenstva BiH, šef Izaslanstva EU i specijalni predstavnik EU u BiH veleposlanik Peter Sorensen istakao je važnost izmjena Izbornog zakona BiH.

”Provedba odluke Ustavnog suda o usklađivanju Izbornog zakona i Zakona o teritorijalnoj organizaciji Republike Srpske je od vitalnog značaja. Apeliramo na parlament BiH da bez odgađanja usvoji relevantne amandmane.

Ovo je apsolutno neophodan uvjet da bi Središnje izborno povjerenstvo moglo raspisati izbore na vrijeme i Europska unija daje punu podršku Središnjem izbornom povjerenstvu. Održavanje općih izbora ni po koju cijenu ne bi trebalo biti dovedeno u pitanje”, poručio je Sorensen.

Naglasio je da je potrebno hitno provođenje odluke Ustavnog suda BiH, što bi osiguralo raspisivanje izbora od Središnjeg izbornog povjerenstva, a to je jedna u nizu drugih hitnih izmjena Izbornog zakona koje su zahtijevane od bh. institucija i lidera, posebno kad je riječ o provođenju presude Europskog suda za ljudska prava u slučaju “Sejdić i Finci protiv Bosne i Hercegovine”.