Srijeda, 29 svibnja, 2024

ČASNA PIONIRSKA MALOG OD ALIJE: Svečano se obvezujem da Mostar neće biti stolni grad

Must Read

Iako Mostar odavno već jeste Hrvatima stolni grad, budući da drugog nemaju, budući da tamo gdje Bošnjaci stoluju, u svojih 4-5 stolnih gradova, Hrvati odavno jesu protjerani, za razliku od Mostara, gdje Bošnjaci uz većinske Hrvate posve normalno žive, to nije zasmetalo Bakiru Veličanstvenom, sinu nikad optuženog ratnog zločinca,  da ponovi glupost: Svečano se obavezujem da Mostar neće biti stolni grad, rekao je uz ostalo član Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda, Bakir Izetbegović, na svečanoj akademiji povodom 20 godina od osnivanja 4. korpusa Armije Republike BiH, održanoj večeras u velikoj sali Narodnog pozorišta u Mostaru, prenosi portal starmo.ba. 

 
Govoreći o aktualnoj političkoj situaciji, Izetbegović je rekao kako je vrijeme da Bošnjaci “povuku ručnu” u BiH i prestanu stalno govoriti “da” te nastavio s radikalnim ispadima:

“Nema novih entiteta. Nema Herceg-Bosne. Probali smo Herceg-Bosnu godinu dana. Dok je bila tu godinu Herceg-Bosna, Bošnjaci nisu živjeli… Zašto bi netko pristao da uopće priča o nekom trećem entitetu? Nema ni priče o trećem entitetu s Bošnjacima!

VIDEO Izetbegović: Svečano se obvezujem da Mostar neće biti stolni grad

Nema načina da nas natjeraju da uopće o tome razgovaramo. … Mogu sanjati samo o tome… Nema sporazuma koji će kroz izborni zakon omogućiti prolazak priče o trećem entitetu kazao je Izetbegović  ,dokazavši da kao lider , ili polulider u Bošnjaka on nema pojma o ljudskim pravima i međunarodnom pravu.

Naime , pravo konstitutivnog naroda u nekoj zemlji, na teritorijalni i institucionalni oblik autonomije nešto je što ne ovisi o kući Izetbegovićevih. Radi se o međunarodnom standardu. Naime kada bi Hrvati uputili dopis u UN  s pitanjem da li kao narod u BIH imaju pravo na teritorijalnu i institucionalnu autonomiju to bi bilo jednako glupo pitanje kao da neki kupac pošalje dopis Mercedesu, da li nakon kupovine njihovog vozila uz vozilo dolazi i volan?

Možda Bakir to ne primjećuje, al Hrvati u BIH već imaju svoj entitet i spremni su razgovarati o njegovoj reorganizaciji budući da ovakav hrvatski entitet kao ni ovakav bošnjački ne odgovaraju nikome. No da ne crtamo nek sam skuži.

 

Nema rješenja za Mostar koje će donijeti dominaciju jednog naroda. Nema stolnih gradova, ovaj grad pripada svim Mostarcima. Dakle, to vam večeras ovdje svečano se obavezujem da neće biti drugačije”, rekao je Izetbegović.

Prigodnim govorom prisutnima se obratio mostarski muftija Seid ef. Smajkić, koji je podsjetio na okolnosti u kojima je prije 20 godina osnovan 4. korpus Armije Republike BiH. “To je bila borba za slobodu, za dostojanstvo i čast”, rekao je muftija Smajkić, dodajući kako su “naši borci dali živote za univerzalne vrijednosti”.

Mudftija se osvrnuo i na aktuelni politički trenutak, u kojem se odlučjuje o budućem uređenju Mostara. “Naši političari moraju doći ovdje, pokloniti se sjenama ovih naših ljudi, koji su bolji od nas i koji su bolji od njih”, rekao je muftija.

On je prozvao i “lokalne političare”, koji “gledaju prema Sarajevu i gledaju u vođe… kako će im namignuti ili kakav će im tekst dati da se ponašaju u pogledu uređenja statusa Mostara, a protiv volje i opredjeljenja našeg naroda”.

Na svečanoj akademiji jedan od komandanata mostarske 441. brigade Viteške, Esad Humo uporedio je uz ostalo današnje vrijeme sa onim od prije 20 godina, poručivši kako je jedina razlika u tome što su tada bh. patriote bili jedinstveni, za razliku od danas, te je ukazao i na loš položaj u današnjem društvu nekadašnjih boraca.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Zašto još uvijek nisu deklasificirani tajni dokumenti UK-a o pregovorima s Titom i izručenju ustaša, četnika i domobrana?

U posljednjim desetljećima, povijest Drugog svjetskog rata u Jugoslaviji i odnosi među tadašnjim saveznicima su bili predmetom mnogih kontroverzi...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -