Published On: Pon, lip 14th, 2021

ALI BEZ DŽOKERA ZOVI: Komšiću treba ponuditi da se prvi prošeće mostom. Možda mu proradi savjest i skoči u more…

Hrvatska će Pelješkim mostom biti spojena prije roka, već za tridesetak dana, piše Večernji list.

Od ukupno 165 segmenata čelične rasponske konstrukcije Pelješkog mosta, prema podacima Hrvatskih cesta, do sada je ugrađeno njih 134 ukupne dužine 1850 metara.

To znači da je preostalo ugraditi još samo 31 segment ukupne dužine 550 metara da bi se mostom dugim 2,4 kilometra povezala južna Dalmacija s ostatkom Hrvatske.

Kako prenosi Hina, taj vrlo važan simbolični trenutak spajanja dvaju dijelova Hrvatske dogodit će se prije nego se očekivalo.

Naime, kad se krenulo s montažom segmenata plan je bio da se zadnji taj segment ugradi krajem septembra ili početkom oktobra, no sad se planira da se to dogodi već krajem julaa ili početkom augusta.

Podsjećamo, gradnja je počela 2007. godine, a da bi onda zbog globalne recesije bila prekinuta 2012. Nastavljena je 2018. nakon što je za izvođača radova izabrana kompanija China Road and Bridge Corporation. Projekat košta 420 miliona eura, od čega je Evropska unija osigurala 357 miliona eura bespovratnih sredstava.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>