Published On: Sub, ožu. 25th, 2017

ALARMANTNO Svako šesto dijete u BiH ovisno je o cigaretama

Nevladina organizacija PROI objavila je kako je u BiHsvakodnevnica da djeca prolaze pored izloženih duhanskih proizvoda u neposrednoj blizini svojih škola.

Problem sa zakonom

Kad je riječ o Federaciji BiH, navedeno je da nedovoljno definiran trenutačni zakon ostavlja prostor za takve prizore. Činjenica je da djeca nerijetko prolaze pored izloženih duhanskih proizvoda i reklama za iste te ih bez problema i kupuju i konzumiraju, a to je samo “vrh ledenog brijega”.

Istaknuto je kako su istraživanja pokazala da je svako šesto dijete u dobi od 13 do 15 godina u Bosni i Hercegovini stalni pušač te da više od trećine mladih izjavljuje kako je počelo s pušenjem prije desete godine života.

“Za ovu statistiku najviše je odgovorna duhanska industrija koja svojim marketinškim taktikama cilja upravo na djecu i mlade, i to s vrlo konkretnim razlogom. Naime, poznato je da većina pušača počne pušiti prije svoje 18. godine, a to duhanska industrija vrlo dobro zna. Zbog toga je za ovu industriju najvažnije doći do potencijalnih pušača dok su još maloljetni kako bi na takav način osigurala sebi budućnost uz milijarde prihoda”, izjavila je izvršna direktorica udruge PROI Uliana Bakh na press-konferenciji koja je održana jučer u Sarajevu.

Jača kontrola

Novi Zakon o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda u FBiH predviđa, između ostalog, i bolje definiranu zabranu prodaje duhanskih proizvoda u krugu 100 metara od obrazovnih ustanova, zabranu isticanja duhanskih proizvoda na prodajnim mjestima, kao i strogu zabranu prodaje tih proizvoda maloljetnicima, priopćeno je iz udruge PROI.

Bosna i Hercegovina inače je jedna od zemalja s najvećih postotkom ovisnika o duhanskim proizvodima.

Skoro polovina stanovnika ovisna je o duhanu, a brojke nisu nešto bitno promijenjene i nakon velikih poskupljenja cigareta u posljednje tri godine. Sve to ima velike posljedice za zdravlje stanovnika i dodatno opterećuje ionako iscrpljeni zdravstveni sustav u državi. •

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer