Ponedjeljak, 20 svibnja, 2024

AL JAZEERA JE OPET PODMETNULA LAŽ: Napad u Šri Lanki pripreman je puna tri mjeseca. Dakle puno prije Novog Zelanda

Must Read

Oko napada na Šri Lanki najvažnije geostrateško pitanje je ”semiologija” tog terorističkog napada… Zašto je do njega došlo i što je poruka?

Na stranicama Al-Jazeere pojavila se konstrukcija, odnosno, blago rečeno neozbiljna teza da je napad izveden kao osveta za pokolj muslimana u Christchurchu na Novom Zelandu.

No, istraga je ustanovila da su teroristi u Colombu vježbali tri mjeseca, što znači da je okupljanje i opremanje započelo još puno ranije. Već iz strukture te kompleksne multitarget operacije bilo je jasno da je akcija pomno planirana, kao 9/11, s dalekosežnim ciljevima i važnim porukama regionalnoj i svjetskoj javnosti.

Prvo valja uzeti u obzir da su muslimani na Šri Lanki manjina, kao i kršćani, i jednih i drugih ima manje od deset posto. Znači, to nije udar manjine na većinu koja se identificira s režimskom opresijom.

Ne, napad je bio usmjeren prije svega na strance, a zatim i na ”uvoznu” religiju, koju treba izagnati iz bliskoistočnog i azijskog prostora.

Sekundarni cilj je domaće gospodarstvo i poredak, koje treba zaustaviti u vesternizaciji, koja neizbježno dolazi s turizmom i razvojem ekonomije. Samo u zaostalim i tradiconalnim društvima muslimanski fundamentalizam može opstati, siromaštvo je saveznik i treba ga očuvati.

Ali, Šri Lanka nije prikladna za razvoj šerijatskog društva, jer muslimana ima premalo i raspršeni su. No, islamski teroristi nemaju šansu napadajući Indiju, jer je Indija velesila, koja efikasno suzbija njihovu aktivnost, bez obzira na prekograničnu podršku iz pakistanskih vojnih i obavještajnih krugova.

U Jemenu dotle proiranske snage gube rat protiv zapadnih zaveznika iz Zaljeva. Indonezija se modernizirala, Burma muslimane protjeruje – nastao je konflikt čak i s budistima. Smanjio se broj mogućih ciljeva u regiji. Ovaj je, dakle, logično izabran, poput napada na Bali u svoje doba, sličan napadu na New York i Washington.

Ostaje pitanje – gdje je baza i centrala ”Islamske države”? Afganistan i Sirija to više nisu, pa ni Irak, što znači da to mogu biti samo Iran ili Pakistan. Sve upućuje na Iran.

Teheran je ono što je Moskva bila za komunizam. U tom kontekstu treba promatrati nedavno američko proglašenje iranske Revolucionarne garde i njene ekspedicijske komponente Quds Force pod zapovjedništvom general-majora Ćazima Sulejmanija za zločinačke, terorističke organizacije.

U tim institucijama regrutiraju se i obučavaju Isilovci, kao što su se komunistički dobrovoljci obučavali u ruskim spec-školama i ”partizanskim akademijama” za gerilski rat i intervencionističke pothvate u Trećem svijetu (kao u operaciji Štorm 333 kad je izvršen udar u Afganistanu).

Vojno je Al-Quds djelovao protiv ISIL-a na sirijskim terenima, ali to je otprilike kao sovjetsko sankcioniranje trockista u Španjolskom građanskom ratu. Nema razlike u pogledu vjere ili sredstava ratovanja, nego oko – discipline i poslušnosti vrhovnom autoritetu.

Što o tome misli Europa? Prvo, postoje veliki komercijalni interesi kooperacije s Iranom, drugo, velike su razlike europske i američke vanjske politike ne samo na Iran, nego i na Rusiju (ali srećom ne oko Turske). No, logika događaja protivi se europskom appeasmentu. Ovo je interpelacija u Europskom parlamentu koju su potpisali i neki naši zastupnici:

On 30 October 2018, Copenhagen accused Iran’s intelligence services of planning an assassination on Danish soil. Prime Minister Lars Løkke Rasmussen stated that such acts are ‘totally unacceptable’ and that ‘further actions against Iran will be discussed in the EU’.

The foiled attack in Denmark is only the latest in a string of Iranian terror plots in Europe this year. In January, the German police raided 10 suspected Iranian agents believed to have spied on potential Israeli and Jewish terror targets, including Jewish kindergartens. That same month, Germany summoned Iran’s ambassador in Berlin after a Pakistani man was convicted of spying for Iran on a German politician as a possible assassination target. On 10 October, Belgium charged an Iranian diplomat accredited in Austria with plotting a bomb attack in France. Only a day earlier, the Czech Republic discovered a cybernetic espionage attack by Hezbollah, Iran’s proxy. Furthermore, according to public reports by German intelligence services, Tehran uses mosques as ‘an instrument of the Iranian state’, propagating the ‘export of the Iranian revolution’.

1. Does the EU acknowledge that Iranian state terrorism and Shi’a groups operating at the behest of Iran – such as Hezbollah – pose a threat to European security?

2. Why didn’t the EEAS publicly condemn the recent terror plots or at least express its solidarity with the targeted Member States? Why hasn’t the Iranian ambassador to the EU been summoned? What, if anything, is the EU doing in order to curtail Iran’s criminal and terrorist activities in Europe?

3. Is the EU considering proscribing the Islamic Revolutionary Guards Corps (IRGC) and Hezbollah in its entirety in order to deter Iran from carrying out further attacks in Europe?

Na slici: General Sulejmani. Njegova divizijska ekspediciona komanda (trupe za djelovanje isključivo u inozemstvu) zove se Quds, što na arapskom znači – Jeruzalem, te simbolizira cilj iranskih vojnih napora: uništenje židovske države, Židova i židovskih saveznika u svijetu.

Denis Kuljiš l Facebook

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Predsjednica Gruzije uložila veto na zakon o ‘stranim agentima’

Predsjednica Gruzije, Salome Zurabišvili (Zourabichvili) je u subotu 18. maja uložila veto na zakon o "stranim agentima" kojim se...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -