Published On: Ned, svi 31st, 2020

Ako su Bošnjaci mogli protjerati Del Veccia, valjda i Hrvati mogu Sabolića

Prije nekoliko dana obilježena je tužna obljetnica HVO Sarajevo.

Tužna iz dva razloga – ove godine održana je bez dobrog duha sarajevskih Hrvata Zdenka Markovića koji je mlad preminuo u jeku Koronavirusa; a drugi razlog je posjeta veleposlanika Hrvatske Ivana Sabolića obiteljskoj udruzi obitelji Pejić koja je glavna odgovorna što poginuli branitelji Sarajeva ni 25 godina poslije rata nemaju spomenik.

Za razliku od prethodnog veleposlanika Hrvatske, Ivana Del Veccia, koji je dobro razumio odnose u BiH, a posebno koga koja udruga predstavlja, Sabolić nema taj senzibilitet.

Na obilježavanju održanom četvrtkom, koje organizira obitelj Pejić u ime nekoliko udruga gdje su članovi, prisustvovao je i sporni Sabolić.

Jedna od udruga čiji je Marinko Pejić član jeste HNV, koji je pozvao Kardinala Puljića da ‘preispita odluku o održavanju mise za žrtve Bleiburga’.

Zanimljivo, upravo je Sabor RH pokretač mise. Iste one RH koju Sabolić predstavlja. Isti Pejić je i član notorne asocijacije ‘intelektualaca’, krug 99.

Asocijacija je poznata po tome što već godinama, svake nedjelje, ugošćuje izlagače koji promoviraju Hrvatsku kao agresora na BiH.

Istu onu Hrvatsku kojoj je Sabolić veleposlanik.

No, što se tiče Hrvata u BiH, to ne bi bilo toliko sporno da nije činjenice da je Pejić glavni opstruktor izgradnje spomenika poginulim pripadnicima HVO Sarajevo.

Naime, kada god su udruge HVO Sarajevo pokrenule inicijativu za gradnju spomenika pojavio bi se Pejić sa svojom fantomskom udrugom i predao isti zahtjev ali sa različitim grbom.

Na Pejićevom prijedlogu uvijek su stajali i ljiljani.

*Ljiljani su stari kršćanski heraldički simbol plemićkih obitelji Hrvatinić, Ostojić, Tomašević i Kotromanić, predloženi su od strane upravo Vinka Puljića kao jedinstven simbol za BIH koji objedinjuje cjelokupan BH identitet no nakon Cerićevog istupa kako su Bošnjaci konačno dobili svoju zastavu i nakon što je isti simbol prigrlila vjerska islamistička “Armija BIH” oni se danas doživljavaju kao znak jednog naroda. op.poskok

Suočeni s ‘dva’ prijedloga, SDA se uvijek napravi blesava pa pozove ‘udruge’ da se usuglase.

Prema SDA, udruge HVO Sarajevo bi se trebale usuglasavati s čovjekom koji zastupa tezu da je Hrvatska i HVO agresori na BiH.

Taj i takav Pejić bi ostao na margini ionako marginalne hrvatske zajednice u Sarajevu da nije Ivana Sabolića koji je bez pardona došao na opskurni skup obitelji Pejic.

Na ovaj način veleposlanik je uvrijedio sve obitelji poginulih bojovnika HVO, ali i bivše pripadnike HVO Sarajevo.

HVO Sarajevo, bez obzira na doprinos od 109 poginulih, po svemu sudeći nikad neće dobiti spomenik.

Atmosfera u glavnom gradu je takva da se sve žrtve Bleiburga naziva fašistima, a sve glasnije se to ponavlja i za HVO.

S obzirom na nemjerljiv doprinos HVO-a stvaranju neovisne Hrvatske, najmanje što bi jedan veleposlanik trebao jeste zastupati interese države i naroda koji ga plaća, a ne promovirati one koji tu državu nazivaju agresorskom, i sve češće – fašističkom.

Kao sin pripadnika HVO Sarajevo, od Ivana Sabolića očekujem ispriku.

U protivnom, od Hrvatske očekujem smjenu istog. Ako su Bošnjaci mogli smijeniti Del Veccia, valjda i Hrvati mogu smijeniti Sabolića.

Tvrtko Milović l Facebook