Published On: Pet, lis 19th, 2018

Ako smo dobro shvatili Džaferovića ljude iz Uzdola pobili su “Građani” dok ljude iz Ahmića i Srebrenice nisu

Majorizacija bilo kojeg naroda u Bosni i Hercegovina nije moguća i postoji dovoljno mehanizama u postojećem ustavnom sistemu koji je sprečavaju, rekao je u emisiji “Jedan” na BHT1 Šefik Džaferović, koji je drugoplasirani kandidat po broju bošnjačkih glasova. Pa stoga baš i nije jasno koga on predstavlja u Predsjedništvu.

“Postoje domovi naroda. U Federaciji BiH, gdje Hrvati najvećim dijelom žive zajedno s Bošnjacima, nije moguće donijeti nijednu odluku koja se tiče vitalnog nacionalnog interesa bilo kojeg naroda bez pune saglasnosti delegacije toga naroda u federalnom Domu naroda”, kaže Džaferović. Pri tome prešućuje činjenicu da klub Srba u Domu naroda nadziru Bošnjaci koji cijelo vrijeme pokušavaju prodrijeti i zavladati hrvatskim klubom u Domu naroda.

Dodatno i Ustavni sud Federacije, smatra Džaferović, kontrolira kako bi bila izbjegnuta majorizacija i ta je kontrola vrlo liberalna. Zato se on pita šta uopće znači majorizacija?

Zbog toga što se o majorizaciji govori najčešće zbog izbora člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda, Šefik Džaferović pojašnjava da je u tom procesu bilo sveu skladu sa zakonom, jer se kandidat mora etnički izjasniti, ali ga biraju građani, a ne narodi.

“Ne izlaze narodi na izbore, već građani. U protivnom bi bila katastrofa, jer bi došlo do potpune etničke podjele”, smatra Džaferović.

Za BHRT on je rekao da se ovo pitanje uopće ne bi pojavilo u praksi da nije bilo politike Dragana Čovića.

Dakle ne majoriziramo mi uvijek i stalno, nego samo onda kada niže rase, ne rade i ne govore kao mi. Ovaj narativ je narativ fašizma.

“To je bila politika koja je iritirala građane BiH i ovo što smo dobili je ustvari odgovor građana BiH na ponašanje gospodina Čovića i HDZ-a”, kaže Džaferović.

Prevedimo termin Građani u Bošnjake :

Politika koja bude iritirala Bošnjake u BIH bit će maknuta iz igre političkom otimačinom ustavnih pozicija koji ne pripadaju Bošnjacima – fašizam.

On ističe da nikada narodi i građani ne mogu biti krivi za situacije kakva se dogodila na izborima u BiH.

“Mogu samo biti odgovorni političari koji ne vode računa o svom ponašanju”, rekao je u intervjuu za BHRT Šefik Džaferović.

Fašizam kod Šefika svodi se na sljedeću logiku: Kada Bošnjaci rade nasilje onda je to “volja građana”. Kada to čine drugi, onda su to Srbi ili Hrvati. Ne bune se građani BIH protiv neustavnih odredbi Izbornog zakona, nego to čine Hrvati. Ne bune se građani  protiv dekonstrukcije Daytona nego to čine Srbi. Preglasavanje Hrvata nije političko nasilje – to je odgovor “građana Bosne na nedopustivu retoriku protiv Bosne. Ne Bošnjaka. Građana! Pri tome “Građani Bosne” određuju što je bosansko a što antibosansko djelovanje i određuju koliko će tko prava imati. U prevodu Bošnjaci će Hrvatima i Srbima odrediti što smiju govoriti, što smiju politički misliti inače će biti maknuti. Toliko o konstitutivnosti i Daytonu.

 

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare