Published On: Uto, lis 22nd, 2019

Ako se pitate gdje su nestali džihadisti, evo ih – novače ratnike na aplikaciji TikTok. Objavljuju i srčeka

Čini se da i TikTok, društvena mreža za kratke videozapise, ima problem s korisničkim računima koji šire propagandu, kao što Facebook ima s ruskim hakerima. No, umjesto tajnih planova Kremlja, TikTok muče korisnički računi koji šire ISIL-ovu propagandu, piše Wall Street Journal. Tik Tok je nedavno morao ukloniti preko dvadeset takvih korisničkih računa.

Na njima su objavljivali videosnimke s oružjem, leševima, pjesmama Islamske države, a uglavnom su ciljali potencijalne buduće borce. Druge objave su ciljale mlađe djevojke, navodno koristeći izraze poput “jihad lover” odnosno ljubitelj džihada. Žene su u objavama također stavljale opis “jihadist and proud”, odnosno, ponosni džihadist. U svojim su objavama koristili i filtere koji se nude unutar aplikacije, ali i emotikone u obliku rozih srca, prenosi telegram.hr

MICALI SU I SADRŽAJ KOJI NE PAŠE KINESKOJ VLADI

Promoviranje terorizma nije dozvoljeno temeljem korisničkog ugovora TikToka, pa se takve račune treba brzo ukloniti. Islamska država od svog osnutka prikuplja nove članove kroz društvene mreže, što je izazvalo probleme za mnoge korporacije poput Facebooka. TikTok je nakon ovog incidenta angažirao tisuće moderatora u Kini i Americi, koji će pregledavati i brisati objave zabranjenog sadržaja.

TikTok je početkom mjeseca angažirao američku pravnu tvrtku da im pomogne u reviziji korisničkog ugovora. Međutim, u rujnu je The Guardian došao u posjed nekolicine internih dokumenata i pisao o problematičnim naputcima za moderatore. Kineska kompanija ByteDance, koja je vlasnik TikToka, moderatorima je naređivala micanje sadržaja vezanog za prosvjede na Tiananmenskom trgu i bitke za osamostaljenje Tibeta, što su problematične teme za kinesku vlast.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare