Utorak, 25 lipnja, 2024

‘Ako se Europa odazove na ovo na američki način, to će biti kraj Europe’

Must Read

Na napade islamskih ekstremista Europa ne smije reagirati onako kako su na teroristički napad u New Yorku 2011. odgovorile Sjedinjene Američke Države, gdje su dominantna sila nakon toga postali “desničarski populisti” koje je obuzela “patriotska opsjednutost”, navodi u subotu u komentaru ljubljansko “Delo” povodom akcije džihadista u Parizu.

“Europa se prvenstveno svojom krivicom, a ne zbog napada na minijaturno uredništvo pariškog satiričkog tjednika, preko noći našla na vrlo opasnoj prijelomnici”, navodi vodeći slovenski dnevnik, te dodaje da su reakcije na pariški događaj razumljive, ali da je multikulturalnost za Europu jednako važna kao i sloboda izražavanja.

Opasnost od domoljubne opsjednutosti

“Nema Europe bez multikulturalnosti i slobodnog protoka ljudi. Zato je nakon prvotnog šoka od velike važnosti spriječiti da se sve ne razvije u domoljubnu opsjednutost, kako se to dogodilo u SAD-u. Treba spriječiti da na valu terorizma uzjašu desničarski populisti koji samo čekaju svoju priliku”, navodi list.

Dodaje da oštricu kritike treba uputiti prema nekim pogrešnim reakcijama vodećih europskih političara u vezi ekonomske krize, imigracijske politike i suživota različitih kultura.

“Ako se Europa na ovo odazove na američki način, to će biti kraj Europe” koja će preuzeti “mentalitet američkog pokreta desničarskih ‘čajanki'”, navodi list.

“Paradoks je da desničarski populizam koji se razvio i etablirao u Velikoj Britaniji, Francuskoj i Njemačkoj, što se ogleda u usponu stranaka i pokreta kao što su UKIP, Nacionalna fronta i njemačka antiislamska Pegida, raste u tri najveće i još uvijek najbogatije članice EU-a, a ne na osiromašenom jugu Europe, gdje postoji mnogo više razloga za nezadovoljstvo diktatorskim Bruxellesom”, navodi “Delo”.

List razloge za porast trendova u tim zemljama protiv imigranata i multikulturalnosti vidi u nekim postupcima i izjavama vodećih političara u tim zemljama u vezi multikulturalnosti, islamskog radikalizma, ali i sudjelovanjem tih zemalja u međunarodnim operacijama protiv islamista u Africi i na Bliskom istoku.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Razveo se Mate Rimac

Mate Rimac i Katarina Lovrić razveli su se nakon tri godine braka, doznaje Index. Informaciju je za Index potvrdilo nekoliko...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -