Published On: Ned, sij 11th, 2015

Danac koji je nacrtao Muhameda: Karikaturisti će ubuduće dvaput promisliti

Lars Refn, danski karikaturist koji je svjetsku slavu stekao prikazom učenika Muhameda koji ismijava konzervativne medije, ocjenjuje za tportal da će napad na redakciju satiričkog časopisa Charlie Hebdo imati utjecaja na slobodu izražavanja

‘Naravno da će ovo utjecati na situaciju u medijima. Zatrašujuće je to što se dogodilo i mislim da će karikaturisti koji se bave takvim tipom karikature ubuduće dvaput promisliti prije nego se late pera’, rekao je Refn, inače predsjednik udruge Danski karikaturisti pod okriljem Danskog novinarskog društva.

Taj nagrađivani autor i predavač pristao je 2005. sudjelovati u projektu danskog dnevnika Jyllands-Posten koji je od tamošnjih karikaturista zatražio uratke na temu islamskog proroka Muhameda. Karikatura Larsa Refna nije bila uvredljiva karaktera po proroka, već po uredništvo tog konzervativnog dnevnog lista, koje je tek naknadno shvatilo što ga je snašlo.

Karikatura Larsa Refna
Karikatura Larsa RefnaLars Refn / http://bibelen.blogspot.dk

Refn nije nacrtao proroka, već dječaka Muhameda pred školskom pločom s natpisom na arapskom ‘urednici Jyllands-Postena su hrpa reakcionarnih provokatora’. Po sudu mnogih, to je najuspjelija od 12 karikatura, među kojima je najviše odjeka imao crtež proroka Muhameda s turbanom u obliku bombe, autora Kurta Westergaarda.

Pojedine države tražile su od danskih vlasti kažnjavanje Jyllands-Postena, a tadašnji premijer Anders Fogh Rasmussen, kasniji glavni tajnik NATO-a, odbio je zahtjev da se sastane s njihovim veleposlanicima. Saudijska Arabija bojkotirala je danske proizvode, širom islamskog svijeta palile su se danske i norveške zastave – norveške novine Magazinet prenijele su karikature – američki predsjednik Bill Clinton ocijenio je crteže užasnima, dok su se šefovi diplomacija država članica Europske unije solidarizirali s obranom slobode govora u Danskoj.

Nakon što su karikature objavile i francuske novine France Soir, spaljeno je nekoliko veleposlanstva u Damasku i Bejrutu. U neredima širom muslimanskog svijeta poginulo je najmanje 50 ljudi. Masovni prosvjed održan je tada i u Sarajevu, gdje je između ostalih zapaljena i hrvatska zastava.

Od 2005. Lars Refn živi pod sigurnosnim štitom.

‘Pod zaštitom sam još uvijek, ali ovo što se dogodilo ne odražava se na mene. Charlie Hebdo je važna institucija u francuskim medijima, a ja sam tek pojedinac i moja je situacija veoma drukčija’, konstatira Refn.

Izrazio je žaljenje zbog situacije u kojoj su se našli novinari Jyllands-Postena, jedine velike tiskovine u Danskoj koja zbog sigurnosnih razloga nakon masakra u pariškoj redakciji nije objavila karikature Charlija Hebdoa, jer bi se oni mogli suočiti s još većom cenzurom od postojeće.

‘Nadam se da sve to neće promijeniti našu volju da kao karikaturisti ismijavamo gotovo sve’, poručio je Refn.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare