Published On: Čet, sij 9th, 2014

AKO RUMENKO KAŽE DA MORA, ONDA MORA: BiH mora imati jedinstven zakon o državnim praznicima

Prijedlog zakona, kaže Bećirović naći će se na nekoj od narednih sjednica Zastupničkog doma. BiH već ima Zakon koji tretira ova segment, a kao državni praznici navode se Dan neovisnosti i Dan državnost BiH.

Bećirović predlaže državni praznici, osim već dva postojeća, budu Nova godina koja bi se slavila 1. i 2. siječnja, Međunarodni praznik rada (1. i 2 svibnja), Dan pobjede nad fašizmom i Dan Europe (9 svibnja), Dan pristupanja BiH u članstvo UN-a (22 svibnja) i Dan ustanka protiv fašizma (27 srpnja) .

“Ovaj Prijedlog zakona osim državnih praznika predviđa i vjerske praznike. Po pet praznika za svaku vjeroispovijest u BiH. Ovaj dio zakona je usklađen sa zakonom koji je Vijeće ministara BiH ponudio Parlamentarnoj skupštini. Pored vjerskih i državnih praznika, jedan član Prijedloga zakona odnosi se i na dan sjećanja. Predlaže se da se obilježava 11 srpnja kao Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici “, kazao je Bećirović.

(Foto: Feđa Krvavac / Klix.ba)

On je dodao da bi, ukoliko Prijedlog zakona prođe parlamentarnu proceduru, svi niži nivoi vlasti usklade sve svoje zakone koji tretiraju ovu oblast.

“Prema dosadašnjim stavovima i reakcijama, gotovo 80 posto rješenja u ovom zakonu su već sada prihvatljivi za sve”, kaže predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

On dodaje da Prijedlog zakona poštuje državnost i suverenitet BiH, uvažava interese svih naroda i građana BiH, priznaje sve različitosti, ukazuje na antifašističke temelje BiH te poštuje i provodi odluku Europskog parlamenta kojm se 11. juli proglašava Danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici s obzirom da je srebrenički genocid historijska, sudska i pravna činjenica.

Osim toga, vjeruje Bećirović, ovaj zakon bi imao i veliki utjecaj na ekonomiju BiH zbog svih ulagača u našu zemlju.

“Danas se u bh.. Entitetu Republika Srpska obilježava dan koji su oni prozvali dan RS-a. To je antidejtonski, antiustavan i neprihvatljiv datum. Deveti siječnja nema uporišta u Dejtonskom mirovnom sporazumu iu Ustavu BiH”, kaže Bećirović.

On je pozvao OHR, predstavnike EU u BiH i šest svjedoka Dejtonskog mirovnog sporazuma (EU, SAD, Rusija, Velika Britanija, Njemačka i Francuska) da reagiraju na negiranje Dejtona i Ustava BiH.

“To je datum kada se formiralo jedno nepriznato, nelegalno i paradržavno tijelo unutar BiH. Entiteti nemaju kontinuitet i da je ustavotvorac to htio, onda bi to napisao. Dejton nije jelovnik iz kojeg će netko uzimati što mu odgovara a odbacivati ​​ono što neće”, dodao je Bećirović.

(Foto: Feđa Krvavac / Klix.ba)

On je još jednom poručio svojim kolegama političarima iz Srbije koji govore da je ta zemlja garant Dejtonskog sporazuma da to nije istina.

“Srbija nije garant već je strana i postoji velika razlika u tome. Srbija nije pozvana da u BiH bude garant bilo čega. Srbija je jedina zemlja u Europi koja je osuđena da nije poduzela sve da spriječi genocid na teritoriji BiH u Srebrenici. Pozvao bih srbijanske dužnosnike da budu oprezniji u davanju izjava i da poštuju BiH “, kazao je Bećirović.


uskrs ephzhb