Published On: Čet, sij 9th, 2014

Optužnica protiv Ivana Ančića zapovjednika logora Dretelj

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Ivana Ančića koji se tereti da je počinio krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Ančić se tereti da je za vrijeme rata u BiH i oružanog sukoba između HVO-a i Armije BiH, u svojstvu upravnika logora ”Dretelj” i istovremeno pomoćnika zapovjednika bojne Vojne policije za Jug i zapovjednika vojarne Dretelj, u vremenskom periodu od kraja lipnja do sredine kolovoza 1993. godine, u objektu logora ”Dretelj”, na području općine Čapljina, postupao suprotno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti građanskih osoba za vrijeme rata iz 1949. godine.

Optuženi se tereti da je počinio te poticao i pomagao u činjenju nečovječnog postupanja, mučenja, ubojstva, namjernog nanošenja snažnog fizičkog i psihičkog bola i patnje, fizičkih ozljeda, izgladnjivanja, pljačkanja, prisiljavanja na prinudni rad, te da je kao nadređena i odgovorna osoba propustio da poduzme nužne razumne mjere u sprečavanju činjenja navedenih djela i kažnjavanju počinitelja ovih djela.

U 31 točki optužnice, između ostalog, tereti se da je kao nadređena i odgovorna osoba za rad stražara i drugih pripadnika VP HVO-a i HVO-, vršio nadzor i imao potpunu kontrolu nad uvjetima u logoru ”Dretelj”, nad životima i tijelima oko 2.000 civila bošnjačke nacionalnosti, muškaraca, među kojima je bilo dječaka mlađih od 16 godina i muškaraca starijih od 60 godina, koji su nezakonito lišavani slobode sa područja općina Stolac, Čapljina, Prozor, Neum, Ljubuški, Mostar, i drugih mjesta, te zatvarani u logor.

Između ostalog, optuženi se tereti i da je držao zatvorenike više dana zaključane bez hrane i vode, uslijed čega je jedan zatvorenik preminuo, kao i za fizičko i psihičko zlostavljanje zatvorenika, što je za posljedicu imalo smrt najmanje sedam zatvorenika koji su umrli od posljedica prebijanja, ustrijeljenja te zbog nepružanja adekvatne medicinske pomoći.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Tužitelj Tima V Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv Ivana Ančića, rođenog 2. januara 1962. godine u mjestu Tihaljina, BiH, nastanjenog u Splitu, državljanina Republike Hrvatske, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.