Četvrtak, 18 srpnja, 2024

AKO PROPOVIJEDAJU KAMENOVANJE Danska će imamima početi oduzimati državljanstvo

Must Read

Danska narodna stranka (DPP) predložit će u parlamentu da se zakonski omogući oduzimanje državljanstva vjerskim vođama koji propovijedaju ideje koje su suprotne danskim vrijednostima.

Kako piše dansko izdanje The Locala, povod za prijedlog zakona je kontroverzni imam Abu Bilal iz džamije Grimhoj u Aarhusu. Prijedlog zakona već je dobio neformalnu potporu vladajuće Liberalne stranke te opozicijskih Socijalnih demokrata i Konzervativne stranke, tako da je vjerojatno da će zakon biti izglasan.

Glasnogovornik Danske narodne stranke za imigraciju, Martin Henriksen, rekao je za Berlingske da danski Ustav sadrži ograničenja za prakticiranje religije.

‘Ustav kaže da svatko može prakticirati svoju vjeru sve dok to nije u suprotnosti s moralom ili se time krši javni red’, kazao je.

Dodao je da, ‘kada imami propovijedaju ili preporučuju kamenovanje, ili kada ženama koje su izložene nasilju od strane muževa kažu da je to u redu, je riječ o subverzivnom govoru kojim se krši javni red’.

‘Neki od tih imama su danski državljani i mislim da bi im trebalo oduzeti državljanstvo’, kazao je Henriksen.

Čelnik džamije Grimhoj, Oussama El-Saadi smatra da će takve mjere dodatno raspaliti radikalnu islamizaciju.

‘Ne razumijem takvo razmišljanje. Danska je najbolja zemlja u kojoj bih mogao živjeti i nemam interesa da je uništim’, kazao je. Što se kontroverznog Abu Bilala tiče, za njega kaže kako je Palestinac bez državljanstva te da bi oduzimanje danskog državljanstva bilo problematično pred međunarodnim zakonima.

Prijedlog zakona bit će predstavljen u parlamentu na predstojećem zasjedanju.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Zašto Zelenski odjednom želi Rusiju na sljedećem ‘mirovnom samitu’?

Razumijevanje političkih odluka kijevskog režima može biti prilično izazovno, djelomično zato što se te odluke zapravo donose u Washingtonu....
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -