Subota, 13 srpnja, 2024

Ako Bošnjaci ne budu mogli uvažiti da postoje Hrvati, da postoji RS, disolucija BiH će se nasaviti

Must Read

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da je definitivno dogovoreno da koalicija SNSD-DNS-SP formira novu vladu Srpske. On je najavio da će sutra u Brčkom s liderima DNS-a Markom Pavićem i Socijalističke partije Petrom Đokićem razgovarati o daljem strukturiranju vlasti.

Dodik je istaknuo da je pitanje mandatara za sastav nove vlade još predmet razgovora, ali i ocijenio da je realno očekivati da mandatar bude iz SNSD-a.

“Zbog broja glasova koje imamo realno je očekivati da će naša stranka dati mandatara za sastav vlade”, rekao je Dodik za RTS i napomenuo da vjeruje da SNSD ima kompetentne ljude koji mogu ponijeti odgovornost za politiku koja će biti zajedno utvrđena.

Naglasio je kako postoji suglasnost o tome da predstoji borba za gospodarstvo koje podrazumijeva sanaciju štete od poplava u kojima je uništeno gotovo 20 posto bruto društvenog proizvoda Republike Srpske i podsjetio da SAD još uvijek, četiri godine nakon poplava u svojoj zemlji, saniraju posljedice.

Dodik napominje da SNSD ima najveću podršku i potencijal da formira vladu, iako ima manji broj mandata nego ranije, dodao je da je sada pojačana uloga DNS-a i SP-a i da će koalicija SNSD-DNS-SP dijeliti i vlast i odgovornost.

Predsjednik Republike Srpske je naveo da su za njega važne obe razine vlasti – i RS i BiH.

“Ne možete biti uspješni ni na jednoj razini ako niste zajedno, odnosno ako niste zastupljeni adekvatno i na jednoj i na drugoj razini”, kazao je Dodik. Također je rekao da će surađivati s liderom PDP-a Mladenom Ivanićem, kao srpskim članom Predsjedništva BiH, onoliko koliko bude potrebno u interesu Republike Srpske.

Dodik je izjavio da Srpsku treba dodatno ojačati, a BiH postaviti kao konfederaciju ili uniju tri zemlje ili će doći do njene disolucije.

“Ako Bošnjaci ne budu mogli uvažiti da Hrvati postoje kao narod, da RS postoji, jedina stvar koja se neće moći zaustaviti jeste disolucija BiH, a u disoluciji će opet neminovno doći do prava hrvatskog naroda da uređuje svoju političko teritorijalnu zajednicu”, rekao je Dodik.

Dodao je kako se “ovih dana stvara dojam da će biti dostavljen neformalni prijedlog Njemačke kako i kuda će se kretati BiH”.

On je ocijenio da je dosadašnja politika Njemačke prema BiH bila fer i korektna, jer se nije miješala u unutarnja pitanja i jasno pokazala da treba ukinuti visokog predstavnika “ako hoće da se ide u Europu”.

Predsjednik RS kritizirao je ulogu međunarodne zajednice tijekom izbora u BiH i ocijenio da je “jedini favorit međunarodne zajednice koji je pobijedio u BiH Mladen Ivanić”.

“Međunarodna zajednica već dugo godina kreira sve uvjete, a krivica se svaljuje uvijek na lokalne političare”, rekao je Dodik. Naglasio je kako međunarodna zajednica ima veliki uticaj u BiH, iako njeni predstavnici ne donose konkretne odluke, ali su i dalje “upetljani, kreiraju odluke, pogotovo u Sarajevu”

ABC Portal

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Otvoreno balkansko biciklističko prvenstvo na Blidinju

Organizatori manifestacije Blidinje Bike Festival, koja je danas sedmu godinu zaredom, prvi put kao događaj više razine odnosno kao...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -