Subota, 22 lipnja, 2024

Akademik Rudolf: Iza slovenskih težnji kriju se teritorijalne pretenzije

Must Read

Gost Studija 4 ovog puta bio je Davorin Rudolf, prvi ministar pomorstva i bivši ministar vanjskih poslova koji je govorio o (ne)mogućnostima jednostrane provedbe arbitražnog sporazuma.

Spor koji traje već 26 godina, a na kojem je sudjelovao u pregovorima i akademik Davorin Rudolf, rekao je da kad bi postojala volja s jedne i druge strane, ovaj problem bi se mogao riješiti već u 5 minuta.

“Granice između država postoje. Postoji pravilo u Međunarodnom pravu koji važi za sve zemlje u svijetu. Pravilo glasi: Državna granica je ona koja je zatečena na dan stjecanja neovisnosti. Prema tome, granica je 25. lipnja 1991. zatečena i to je granica između Hrvatske i Slovenije na kopnu”, izjavio je akademik Davorin Rudolf, te rekao kako su na taj dan u hrvatskom Saboru, a Slovenci u svojoj skupštini, donijeli jednu deklaraciju u kojoj je istaknuto da se priznaju zatečene granice i da nema nikakvih teritorijalnih pretenzija.

“Na temelju te smo izjave priznati u međunarodnoj zajednici”, govori Rudolf i nastavio da je “slovensko-hrvatska granica, osim u Istri, jedna je od najstarijih u tom dijelu Europe. U Istri je granica utvrđena 1944. godine, nakon što je Istra prvi put prisvojena Hrvatskoj, a u ono doba Jugoslaviji.”

Rekao je da na moru u ono vrijeme u Jugoslaviji nije bilo strogo utvrđenih granica između država. Pregovori su počeli već 1991. godine.

“Sjećam se na jednom tajnom sastanku vrha hrvatskoga i slovenskoga u Ljubljani, gdje smo  dogovarali kad ćemo proglasiti neovisnost ili konfederaciju, a to je bilo alternativno, jer ako je konfederacija onda nema neovisnosti, a ako ne ide konfederacija, onda se proglašava neovisnost. Složili smo se da taj dan bude 25. lipnja. Na tom sastanku je hrvatsko izaslanstvo vodio Franjo Tuđman, a slovensko Milan Kučan. Bili su tu i ministri, a ja sam na tom sastanku u ime Hrvatske vlade predložio da između Hrvatske i Slovenije ne bude policijskih i carinskih postaja, no oni nisu prihvatili taj prijedlog. Slovenci su rekli; “vi ne možete kontrolirati vaše istočne granice i taj prijedlog ne možemo prihvatiti”, rekao je Rudolf.

Akademik je u emisiji rekao i da misli da predsjednik Vlade, Andrej Plenković, ima vrlo smiren gard i da je utjecao na tu uzburkanu situaciju u Sloveniji. Ništa se jednostrano ne može provoditi između država.

“Imate povelju Ujedinjenih naroda u kojoj stoji i da se izričito nikakva sila ne može uporabiti kada je neki spor između država. On se mora riješiti kako se svi sporovi u svijetu rješavaju”, naglasio je akademik Rudolf i spomenuo da se susjeda ne može mijenjati i nikakav jednostrani akt nema opravdanja.

U eter se javio i slovenski novinar “Mladine”, urednik Robert Botteri i poručio da se slaže s većinom stvari koje je rekao akademik Rudolf.

“Dogodilo mi se ljeti u Savudrijskoj obali ili Piranu da se na vrhuncu sezone ne smijem kupati nekih 7 dana u moru jer je inspekcija uvidjela povećani broj fekalija, odnosno kanalizacije. Da li je moguće da se dvije zemlje ne mogu složiti oko par kilometara granice u koje, vjerujem, hrvatski građani ne bi pomočili ni prsta”, rekao je Botteri.

Rekao je da ga zabrinjava što u lipnju imaju izbore, a kako je već tamo započela predizborna kampanja, svi slovenski političari se takmiče tko će pokazati jače mišiće prema Hrvatskoj. Ta je borba postala sveopća.

“Naš vanjski ministar koji bi trebao biti uzor ljudima, namjerno potpaljuje taj sukob između Hrvatske i Slovenije i tjera sve, uključujući i premijera, da zaoštravaju odnos prema Hrvatskoj. Ja se bojim da će sljedećih šest mjeseci gledati na koji način će moći smetati Hrvatskoj”, upozorio je novinar Botteri.

Akademik Rudolf kazao je da je bitno da se ne poduzimaju nikakve nasilne mjere. Predlagalo se da granice utvrdi Međunarodni sud pravde u Haagu i međunarodno pravo. Smatra se da bude kopnena granica ona koja je zatečena od prvog dana. Komisija koju je nekad Rudolf predsjedao zvala se Komisija za identificiranje granice.

“Na moru je najveći problem. Imate jednu konvenciju, međunarodni ugovor, koji obvezuje jednako i Hrvatsku i Sloveniju. Taj ugovor ima odredbe po kojima se utvrđuje granica između država. Ona glasi: Granica između dviju država jeste crta na kojoj je svaka točka jednako udaljena od jedne i druge obale.”, objasnio je akademik.

Voditeljica je Rudolfa pitala kako bi on riješio spor u pet minuta.

“Krajem 90-ih godina, hrvatski i slovenski stručnjaci zajedno su išli metar po metar pod tromeđem, i došli su oko 5 kilometara od mora i utvrdili su granicu zajedno. Znate da su Slovenci pedantni. To je granica koju je potvrdio ovaj arbitražni sud. Na kopnu imamo određenu granicu”, rekao je Davor Rudolf.

Istaknuo je da treba razlikovati režim od granice. Granica je kao crta sredine, a režim znači prolazak plovidbe brodova, pregled zrakoplova, podmornica, itd.

“Slovenija nije prihvaćala međunarodni statut u Haagu i inzistirala je na arbitraži. Osim toga, inzistirala je da se ne primjenjuje međunarodno pravo, propisi koji obvezuju i Sloveniju i Hrvatsku, nego da se sucima, odnosno arbitraži prepusti da se taj spor riješi. Još nikada ni jedna država nije dopustila ni jednom sucu da on utvrđuje državnu granicu. Slovenci su još 1993. godine ustvrdili da je kompletni Savudrijski zaljev – slovenski – kompletna površina mora, morsko dno, zrak. Čim svaka zemlja ima obalu, ona automatski stječe jedan pojas mora koji se zove teritorijalno more i to je njen teritorij”, kazao je Rudolf.

Kad im je Davorin Rudolf rekao da toga nema nigdje u svijetu, oni su rekli; “Ajmo mi biti prvi”.

“Podsjetit ću i na Zmagu Jelinčića. On je bio vođa jedne političke stranke u Parlamentu. On je dao jedan intervju za naš Vjesnik i rekao je ovako; Granica mora biti na rijeci Mirni, a ako Hrvati neće na Mirni, onda kod Rijeke. Iza tih stajališta Slovenije, kriju se teritorijalne pretenzije. Tu je spor”, rekao je Rudolf i izjavio da granica mora biti pravična za obje strane.

U eter se javio i novinar i urednik dnevnog lista “Večer” Uroš Esih koji prati arbitražni spor. Rekao je da Slovenija neće iskupiti, a u Sloveniji imaju različite poglede na to. Erjavec, kaže on, ima tvrđu retoriku i to mu donosi političke bodove, ali svi se slažu da će ustrajati u arbitraži.

Rudolf je rekao da Slovenci žele tužiti Hrvatsku zbog nepoštivanja arbitražne presude, a Slovenija je prekršila temeljno pravilo koje mora poštivati svaki arbitražni sud.

Cijeli prilog pogledajte u videu na HRT-u:

Video Player

00:00
30:10

Izvor: narod.hr

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Petković odgovorio što ne funkcionira u hrvatskoj igri

Isključiva krivca je na nama, ostali smo dužni navijačima, poručio je hrvatski napadač Bruno Petković na novinarskoj konferenciji u...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -