IZETBEGOVIĆ: Ukoliko SAD odluče da mijenjaju uređenje BIH onda se tu trebamo pripremiti, da netko ne bi nešto, sebi, od ratnih ciljeva, uzeo…

SARAJEVO – Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio da će odnosi BiH i Srbije, sa oscilacijama, ići naprijed, a da bi Hrvatska morala da pokaže svoje bolje lice.

“Emocije će možda da unose manje distrakcije u taj proces, ali će u principu relacije Bosne i Hercegovine i Srbije da se dalje stabiliziraju i da se normaliziraju. Na tom putu će biti neophodno riješiti otvorena pitanja kao potpisivanje ugovora o granici, jer mi granicu imamo priznatu i definiranu, ali potreban nam je ugovor”, rekao je.

Izetbegović je u izjavi za tursku agenciju Anadolija dodao da su prije nekih 60-70 godina elektrane na Drini po Bosni i Hercegovini izgrađene zajedničkim sredstvima, a po Srbiji – samo sredstvima Srbije.

“Tu stvar treba raščistiti u svakom slučaju. Već decenijama se vodni potencijal Drine i potopljeno zemljište na bosanskoj strani koristi, a da se za to ne dobijaju nikakve naknade. Ima još par stvari koje treba riješiti sa Srbijom i mislim da će odnosi generalno ići u pravom smjeru”, rekao je Izetbegović.

Govoreći o odnosima Bosne i Hercegovine i Hrvatske nakon presude bivšim liderima “Herceg-Bosne” Izetbegović je podsjetio da se kroz izjave hrvatskih političara uopće nisu spominjale žrtve.

Član Predsjedništva BiH smatra kako se izjave predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović o broju povratnika sa stranih ratišta u BiH više neće ponavljati.

“Mislim da je i ona sama shvatila da nije bila u pravu…Dakle, tim preuveličavanjem problema nanijela je štetu Bosni i Hercegovini i uvjeren sam da će se ubuduće suzdržati tako pretjeranih procjena”, rekao je Izetbegović.

Inicijativu o konferenciji “Dejton 2” ocijenio je dobronamjernom. “To su dobre namjere prijatelja. Vidjet ćemo kako će na to reagirati i State Department. To je vrlo ozbiljna stvar i ne treba te stvari počinjati dok nisu dobro pripremljene.

Ukoliko se odluče da idu na takvu stvar onda to zaista ovde u Bosni i Hercegovini treba pripremiti da ne bi akteri pokušali svaki za sebe da izvuku nešto u smislu dovršavanja ratnih ciljeva…”, rekao je Izetbegović.

more recommended stories