Published On: Čet, sij 3rd, 2013

STIPIN MALI JE PRETJERAO: Inspekcija naložila povrat Jerkinih poticaja, uskoro prva hapšenja…

Uporedo s policijskom istragom koja je u završnoj fazi, u raskrinkavanje afere zbog dodjele 3.752 jednokratne podrške za poljoprivredu od po 800 KM uključilo se i nekoliko županijskih uprava za inspekcijske poslove, saznaje “Dnevni avaz”.
Uprava za inspekcijske poslove Hercegbosanske županije već je, kako saznaje sarajevski list, završila svoj izvještaj, koji je podnijela Federalnoj upravi policije te Federalnom ministarstvu unutarnjih poslova.
U njemu se navodi da je Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH, na čelu sa ministrom Jerkom Ivankovićem Lijanovićem, podijelilo poticaje za 33 osobe koje uopće nisu upisane u registar poljoprivrednih gazdinstava. Ukupno je u HBŽ podijeljeno 46 jednokratnih novčanih podrški.
Lijanovićevo ministarstvo, kako navodi inspekcija, prekršilo je oba zakona koja definiraju ovu oblast, a postupilo je i suprotno vlastitim odlukama i pravilnicima o novčanim podrškama u poljoprivredi.
Inspektori su utvrdili da je Lijanović dijelio novac osobama koje nisu ispunjavale uvjete za poticaje. Zbog činjenice da su ove osobe protuzakonito dobile novčane iznose od po 800 KM, svima njima inspekcija je naložila povrat dobivenih novčanih sredstava.
U dokaznom materijalu o kriminalu u vezi s podjelom poticaja, koji je podnesen FUP-u, naveden je primjer Bosiljke Stojančić iz Bosanskog Grahova, koja je iz Lijanovićevog ministarstva nezakonito dobila novčanu podršku od 800 KM. Njoj je, kao i ostalima, naložen povrat ovih proračunskih sredstava.
– Stranka je dobila podršku za kupovinu jedne krave iako nije imala dokumentaciju koja ukazuje na pravo za ostvarivanje poticaja. Stranka nije podnijela zahtjev za upis u registar poljoprivrednih gazdinstava, a novac dobiven iz Ministarstva, utrošila je za nabavku tovnih pilića i hrane – navodi se u rješenju županijskih inspektora.
“Dnevni avaz” saznaje da će izvještaje o nezakonitoj dodjeli poticaja FUP-u podnijeti i druge županijske uprave inspekcije.
Podsjetimo, sarajevski list jučer je objavio informaciju da je policija dokumentirala kriminal u vezi s poticajima, težak tri milijuna KM. Riječ je sredstvima, mahom podijeljenim članovima i glasačima Narodne stranke Radom za boljitak (NSRzB).
O svemu ovome Federalnu vladu upoznat će i radna grupa, koja je formirana radi provjere sumnjivih poticaja za kapitalna ulaganja. Prema preliminarnim rezultatima ove radne grupe, utvrđeno je da je pod sumnjivim okolnostima podijeljeno čak 13 milijuna KM predviđenih za poticaje.