Published On: Čet, sij 3rd, 2013

HUSKIĆ: ''Stranke na vlasti dogovorit će potpunu etnoteritorijalizaciju BiH''

Lokalni izbori 2012. i rezultati tih izbora događaj je koji je za uglednog bosanskog vidovnjaka Adnana Huskića obilježio prošlu godinu u Bosni i Hercegovini i u pozitivnom i u negativnom smislu. Huskić je inače poznat po tome što je rijetko kada fulao u svojim procjenama.
”Posmatram ih pozitivno jer ukazuju na određeno uozbiljenje biračkog tijela u BiH. Isprazna retorika, etno-nacionalno nadmetanje, a loši rezultati vlasti su dijelom prepoznati i kažnjeni. Loša stvar je, međutim, što se biračko tijelo dijelom priklonilo nacionalistima vulgaris, ili starim etno-nacionalističkim strankama, koje su nas i dovele u ovu političku situaciju. Dakle, s jedne strane, dobro je što birači kažnjavaju neuspješne politike, a loše što pamte samo dvije godine unazad”, rekao je Huskić.
Huskić očekuje i nada se da će, pošto ekonomske projekcije za 2013. nisu nimalo dobre, a situacija u proračunima svih razina, a posebno onih ispod razina države jako loša, “morati doći do nužnog smanjenja javne potrošnje”.
”S druge strane, fantastična nesposobnost svih dosadašnjih vlasti da se obračuna s neproduktivnom javnom administracijom i rastjera te vrhunske stručnjake u svojim oblastima u privatni sektor koji žudi za njima, govori mi da će vlast i ovaj put ići na linearna smanjenja proračunskih rashoda i povećanja nameta i poreza uništavajući pritom esencijalne servise za građane, kao što su zdravstvo i školstvo, a gušeći bilo kakvu privatnu inicijativu. Dakle, sve u svemu, očekujem goru godinu od ove”, kazao je Huskić.
Što se tiče političkih predviđanja, Huskić smatra da će do kraja 2013. stranke na vlasti dogovoriti paket amandmana na Ustav BiH “koji će podrazumjevati i potpunu etnoteritorijalizaciju BiH, jačanje ustavne asimetrije, te opću defanzivu građanske ideje u BiH”.
”Također očekujem da će rezultati, sad već sigurno za listopad odloženog, popisa postati najvažnija tema svih političkih i svakih drugih razgovora. Bosanci, Bošnjaci, konstitutivci, Ostali, građani, dominirat će političkim diskursom, posebno pred kraj godine, kako budemo ulazili u 2014., za koju su zakazani opći izbori, kazao je politički analitičar Adnan Huskić.