Utorak, 16 travnja, 2024

AFERA PRAVDE, MILOVANJA I POVJERENJA: Podignuta optužnica protiv Budimira, Mikulića, Asića i drugih

Must Read

SARAJEVO – Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH, podigao je optužnicu protiv Budimir Živka, Barišić Petra, Mikulić Zorana, Kulosman Sauda, Halilović Hidajeta, Asić Željka i Kulovac Armina. Optuženi se u 33 točke terete za zloupotrebu položaja ili ovlasti, primanje i davanje dara ili drugog oblika koristi i protuzakonito posredovanje, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Optuženi Živko Budimir se tereti da je sam i djelujući s drugim optuženima, zloupotrijebivši položaj predsjednika Federacije BiH, samoinicijativno ili nakon intervencija različitih osoba, među kojima i osoba iz političkog života kao i osoba iz kriminalnog miljea, iz njemu poznatih razloga i motiva, zloupotrijebio položaj i ovlasti predsjednika FBiH, na nezakonit način izvršio pomilovanja, oslobađanja od kazni zatvora, te brisanja iz kaznene evidencije za osobe osuđene na različite zatvorske kazne.

Među pomilovanim osuđenicima bile su i osobe koje su višestruki povratnici u izvršenju kaznenih djela, osobe koje nisu imale pozitivno mišljenje nadležnih institucija za pomilovanje, te osobe čije je puštanje na slobodu, u velikoj mjeri izazvalo ugrožavanje sigurnosti građana.

Navedenim nezakonitim radnjama, izvršena su pomilovanja osoba osuđenih za teška kaznena djela, uključujući ubojstva, pokušaje ubojstva, nedozvoljen promet opojnih droga, porezne utaje, teška djela protiv sigurnosti prometa, među kojima i osoba koje nisu bili ni stupile na izdržavanje kazne, kao i osoba koje su bile u bjekstvu i za koje je država BiH putem međunarodnih tjeralica, tražila njihov pronalazak i privođenje na izdržavanje kazne.

Na ovaj način, između ostalih, pomilovani su Mersed Hadžić poznat i kao „Švicarac, Naser Orić, Elvis Hodžić, Damir Vašiček, Alija Delimustafić i druge osobe. Ukupan broj pomilovanih osoba, obuhvaćenih optužnicom je 27. Nakon puštanja na slobodu ovih osoba, dogodila su se teška ugrožavanja sigurnosti građana BiH u oružanim incidentima i drugim kaznenim djelima, koja su činile osobe koje su nezakonito pomilovane.Također, među pomilovanim osobama bile su osobe kojima se dva puta davalo pomilovanje, što je izričito zabranjeno zakonom, kao i osobe koje čak ni nisu stupile na izdržavanje kazne.

Navedenim radnjama, prouzročeno je ugrožavanje sigurnosti svih građana Bosne i Hercegovine i ugrožen međunarodni ugled države BiH i agencija za sprovođenje zakona, te je poništen trud, rad i zalaganje pravosudnih i policijskih agencija, na otkrivanju, procesuiranju i vođenju kaznenih postupaka, te na taj način poništen rad i učinak agencija za sprovođenje zakona na uspostavi vladavine prava.

Također, Živko Budimir se tereti i za zloupotrebe položaja ili ovlasti, nezakonitim plaćanjem računa te kupovinom odjeće i drugih predmeta za osobnu uporabu, koji su kupljeni proračunskim sredstvima.Optuženi u predmetu Budimir i dr. terete se za kaznena djela zloupotrebe službenog položaja ili ovlasti, primanja i davanja dara ili drugih oblika koristi i protuzakonito posredovanje.

U optužnici je predloženo saslušanje 79 svjedoka i tri  stručna vještaka, kojima će tužiteljstvo dokazivati krivnju optuženih osoba. Opsežna i detaljna optužnica, u kojoj je detaljno precizirano počinjenje svih kaznenih djela, zajedno s više registratora s nekoliko stotina dokaza, proslijeđena je Sudu BiH na potvrđivanje, navodi se u priopćenju Tužiteljstva BiH.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Procurila neugodna priča o Butkoviću: Iza uspona HDZ-ovca stoji poznati komunistički čelnik?

Olja, ima li člana tvoje obitelji koji se nije okoristio državnim novcem otkad si ministar – priupitao je predsjednik Zoran Milanović ministra...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -