Published On: Wed, Nov 27th, 2013

Mladen Džidić: Laki, u Zenici znaju da si klao djecu na Kosovu i vadio im srca

Milenko Lakić Laki, surovi ubica i pripadnik zločinačke organizacije Zijada Turkovića, očajan zbog dokaza kojim ga je pritisnulo Tužilaštvo BiH, tokom suđenja napadao je Mladena Džidića, svog bivšeg cimera iz mostarskog zatvora, kojem je otvoreno i bez imalo kajanja pričao o svojim zločinima, a ti razgovori su sve vrijeme snimani. 

Šokantni razgovori

Razgovori koji su šokirali bh. javnost dospjeli su u medije, a Lakić je, shvativši da je priznao mnoga ubistva, tokom suđenja optužio Džidića da radi za Tužilaštvo BiH te da je sve vrijeme znao da ga snimaju i da je namjerno pričao o zločinima. Lakić je na taj način otežao život Džidiću u zatvoru, gdje su ga označili kao cinkaroša, te mu je na taj način ugrozio sigurnost.

Od dana kada su snimci razgovora dospjeli u javnost, traje “meč” između ove dvojice ubica.

Džidić je našoj redakciji poslao otvoreno pismo Lakiću u kojem mu je uzvratio gotovo istom mjerom, a iznio je i niz detalja vezanih za njihov poremećeni odnos.

Evo kako se Džidić, nimalo ne birajući riječi, pismeno obraća Lakiću dan pred objavljivanje presude zločinačkoj organizaciji. Stiče se dojam da se Džidić želi osvetiti Lakiću, a da u isto vrijeme strahuje od Turkovića, kojem u svom pismu na momente podilazi.

– Kako si, krnjavi narkomane? Vidim da me spominješ na Sudu. Ni ti ni ja nismo znali da nas snimaju, majmune jedan. Znali su samo uprava i Tužilaštvo. Da sam za njih radio, ne bih dobio 20 godina zatvora nevin. Jesi li svaki dan pisao Dijani (Dijani Kajmaković, postupajućoj tužiteljici, op. a.) da se nagodiš? Nije htjela da čuje, ko će se nagoditi s majmunom koji je ubio trudnu curu! Jesi li mi sam rekao da su ti dvojica što su živjeli s Mikijem (ubijeni Mithat Mekić Miki, op. a.) rekli da Miki ima 150.000 eura u kući od prodaje kuće u Hrvatskoj? Kada su ti dali ključ, otišao si s Rajkom (Rajko Milovanović Grga, Lakić optužen da ga je ubio, op. a.) i ubio ga i trudnu mu curu. Kada niste našli pare, htio si da ubiješ i tu dvojicu što su ti tipu dali, ali su ti pobjegli u Crnu Goru i krili se. Jesi li me molio da pokažem Dijani tijela Marija Tolića i Vernera Ajdarija na Ivan-sedlu – počeo je Džidić  svoje žestoko obraćanje Lakiću.

Crtao mapu

Džidić dalje u pismu kaže da mu je Lakić crtao mapu gdje su zakopani leševi te otkriva detalje Lakićevog plana da svoje zločine napakuje nekome drugom.

 

 

– Ja nisam htio da kažem da mi je Drinić (Mirza Drinić, osuđen na godinu zbog učešća u zločinačkoj organizaciji, op. a.) rekao gdje su zakopani, da skinem s tebe. Rekao sam ti da me ne petljaš u te stvari. Rekao si da je sto posto sigurno. Da su bili samo Rajko i Dumanjić (Sead Dumanjić, svjedočio protiv Turkovića, osuđen na pet godina, op. a.) kada si ubio Marija i Vernera, a Rajka da nema više, da si ga morao ubiti jer se vozao Porscheom od Marija po autoputu prema Zenici pa si ga morao kazniti. A Dumanjić da će biti ubijen kada izađe iz KPZ-a Zenica. Opet sam ti odbio. Pa si rekao “boli me k…, nema leša, nema djela”. Tokom 29. decembra 2010. godine ujutro oko 10 sati je pisalo da su nađena dva leša na Ivan-sedlu. Probudio si me da vidim šta pišu na teletextu. Nisu bila imena objavljena, a ti si rekao da su to Marijo i Verner. Počeo si plakati da te je Zika izdao – nastavlja Džidić u svom pismu.

Brojne uvrede

U nastavku Džidić otkriva vezu između Turkovića i Lakića te kako se hvalio da je Zikin čovjek. Džidić je, također, naveo da Turkovića poznaje 22 godine te da nikada ne bi pustio narkomana blizu sebe.

– Kada sam te pitao odakle Zika zna, rekao si mi da si mu pokazao mjesto kada te je stiskao, jer je sumnjao u tebe i Dumanjića. Sve to Tužilaštvo ima snimljeno, ali im bez mog svjedočenja ne vrijedi ništa. Ja nisam htio da svjedočim. Zanima me gdje ćeš ležati 45 godina. U Zenici te čeka 800 muslimana koji su čuli kako si na Kosovu djecu klao i srca im vadio, a u Foči je Eraković (Jugoslav Eraković Juco, osuđen za ubistvo Slobodana Ilića zvanog Bokser, op. a.), koji leži nevin 18 godina za ubistvo koje si ti učinio. To ima snimljeno kako se hvališ kako si nekog Boksera upucao nekoliko puta u autu pa ga za lanac izvukao i ovjerio. Sa zetom si pobjegao, a DNK od Erakovića ostavio u autu. Nakon četiri godine si rekao policiji za DNK. Ima još svašta nešto o Ćeli i ostalima, a ti, narkomane, sjeti se ko te je hranio, davao ti kafu i cigarete. Ništa nisi imao. Telefon i heroin si me molio da ti nabavim, nisam htio. A ti mi tako vraćaš, papak jedan, p… jedna, mater ti j…! Stražar ovdje ima prijatelja kod tebe u zatvoru, tako da ovo pismo neće ići na provjeru. Dabogda umro u zatvoru, curu trudnu ti niko neće oprostiti – završio je svoje pismo Džidić, iznoseći još niz uvreda na Lakićev račun.

Ubistvo Crnogorca

Mladen Džidić u mostarskom zatvoru izdržava kaznu zbog ubistva Crnogorca Dragoslava Obadovića 13. oktobra 2009. godine u Mostaru. Obadović, koji je ubijen iz koristoljublja,  tog dana sastao se s Džidićem radi dogovora u vezi s kupoprodajom droge za koju je Obadović kod sebe imao pripremljenih 70.000 eura.

Turković poderao dostavnicu

Rozita Šimić, sutkinja Općinskog suda u Sarajevu, potvrdila je optužnicu protiv Zijada Turkovića za krivično djelo utaje koje je počinio 2005. godine.

Naime, sutkinja je nakon potvrđivanja uredno dostavila optužnicu Zijadu Turkoviću te njegovom advokatu Rusmiru Karkinu. Dostavnica je jučer stigla iz pritvorske jedinice Suda BiH, ali umjesto potpisanog dokumenta, unutra su bili sitni komadi dostavnice. Komadiće dostavnice sutkinja smatra kao urednu dostavu jer je time optuženi izrazio svoj stav prema Sudu kroz do sada nezabilježeno nepoštivanje.

Kako saznajemo, dobivena je saglasnost Suda BiH da se Turković, uz jake mjere sigurnosti, privede u nadležni sud kada bude zakazano ročište o izjašnjenju krivnje čiji datum sutkinja Šimić za sada nije zakazala.

Ovo je još jedan u nizu primjera Turkovićeve bahatosti i drskog ponašanja prema pravosudnim organima BiH.