Srijeda, 29 svibnja, 2024

ADELA JUŠIĆ: “Snajperska videoigra o Sarajevu prekraja povijest. Glavni lik je Amerikanac koji ‘spašava grad”

Must Read

Sarajevo snajper Ghost Warrior igricaAdela Jušić, sarajevska umjetnica koja se bavi videoradovima, instalacijama i performansom, napisala je kritiku videoigre “Sniper Ghost Warrior” za njujorški internetski magazin “Triple Canopy”, tvrd
eći da igra “prekraja historiju” i da je, kao takva, štetna po mlade i odrasle na Balkanu

Radnja drugog dijela igre “Sniper Ghost Warrior”, u izdanju poljske kompanije “City Interactive”, odvija se u Sarajevu 1993. godine, za koju Adela kaže da je najgora godina opsade, kada stanovnici grada gotovo uopće nisu mogli izlaziti iz kuća od snajperista iz redova snaga bosanskih Srba.

“Provela sam čitav rat ovdje u Sarajevu pod opsadom, a moj otac je bio pripadnik antisnajperske jedinice u gradu, zbog čega mi je toliko teško da prihvatim igru kao što je ova i ulogu koju u njoj imaju američke snage”, kaže ona za “Balkan Insight”.
Jušić dodaje da igra prikazuje dio Sarajeva, Marindvor, i hotel “Holiday Inn”, te ulicu poznatu kao “Aleja snajpera”, zbog velikog broja ubistava koja su se tu dogodila tokom rata.

“Glavni lik je Amerikanac koji ‘spašava grad’. To je potpuni paradoks, jer dok smo u Sarajevu čekali da budemo spašeni, Amerikanci su šutjeli. Sad su odjednom oni opisani kao spasioci, a djeca koja igraju ovu igru steći će potpuno pogrešnu sliku o tom vremenu”, kaže Jušić.

Poljska kompanija “City Interactive” odbila je dati komentar za “Balkan Insight”. Međutim, na zvaničnoj internetskoj stranici igre “Sniper Ghost Warrior” objavljen je intervju sa producentom Michaelom Sroczynskim, koji igru opisuje kao mješavinu “zabave i realizma”.

Jušić ističe da je čitala jedan drugi intervju u kojem je igra opisana kao “cool, zabavna i holivudska”.

“Ne postoji pravi kontekst Sarajeva i užasa koje smo proživjeli”, dodaje ona.

Kritika Jušićeve je dio projekta “Triple Canopy”, predavanja i radionica pet umjetnika i pisaca iz BiH na temu specifičnih prostora, figura i objekata iz bosanske i jugoslavenske prošlosti koji imaju ambivalentna značenja u kulturnoj memoriji i postaju osnova umjetničkih promišljanja, instalacija i performansa.

Za zločine počinjene u Sarajevu Haški tribunal je osudio dvojicu bivših pripadnika Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske (VRS) – Dragomira Miloševića i Stanislava Galića – na 29 godina i doživotnu kaznu zatvora.

Haški tribunal je utvrdio da je od 1992. do 1995. Sarajevo bilo izloženo blokadama, svakodnevnom granatiranju i snajperskoj vatri bosanskih Srba.

Prema presudama, snage bosanskih Srba su neselektivno ubile i ranile na hiljade civila u kampanji s ciljem držanja stanovništva u stalnom stanju terora.

Život bukvalno svakog žitelja Sarajeva tada je postao dnevna borba za opstanak. Bez struje i vode, ljudi su bili prisiljeni izlaziti u potragu za osnovnim životnim namirnicama, često rizikujući vlastiti život. Opsada je okončana u decembru 1995. godine.

“Sniper Ghost Warrior 2: Sarajevo Urban Combat” bit će objavljena 21. augusta.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Zašto još uvijek nisu deklasificirani tajni dokumenti UK-a o pregovorima s Titom i izručenju ustaša, četnika i domobrana?

U posljednjim desetljećima, povijest Drugog svjetskog rata u Jugoslaviji i odnosi među tadašnjim saveznicima su bili predmetom mnogih kontroverzi...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -