Subota, 13 srpnja, 2024

ABDIĆ: Dudaković će morati pojasniti neke smrti

Must Read

Nekadašnji član Predsjedništva BiH Fikret Abdić rekao je da će bivši komandant Petog korpusa Armije BiH Atif Dudaković morati da odgovori po čijem nalogu je vršena represija nad građanima Autonomne pokrajine Zapadna Bosna, piše SRNA, prenosi portal Nezavisnih

fikret abdic

Abdić kaže da je međubošnjački sukob u Autonomnoj pokrajini Zapadna Bosna mogao da predvidi jedinoAlija Izetbegović, koji je dao nalog da se krene oružano na mjesto Johovicu u oktobru 1993. godine.

On je rekao da je Autonomna pokrajina Zapadna Bosna privremeno organizovana u proteklom ratu radi zaštite privrede i ljudi sa tog područja nad kojima je vršena represija.

“U želji da to sačuvam preduzimao sam konkretne poteze. U ratu formiram stranku dokazujući da idem demokratskim metodama, a tada se vrše represije na ljude i Dudaković će morati da kaže po čijem nalogu”, rekao je Abdić za TV1.

Abdić se zapitao ko je dao naredbu Dudakoviću jer se tadašnje Predsjedništvo BiH nikada nije izjasnilo o tome kako postupiti u Autonomnoj pokrajini Zapadna Bosni.

On je odbacio tvrdnje da je postojao plan da se 2. maja 1992. godine izvrši državni udar u BiH i da je bio dio tog plana, naglašavajući da je imenovan 8. maja za rukovodioca Radne grupe za pregovore sa tadašnjom JNA.

Abdić, koji je bio član Predsjedništva BiH i koji je na izborima 1991. godine osvojio najviše glasova, rekao je da je 22. aprila 1992. godine u ime svih članova tog tijela uputio pismo tadašnjem američkom predsjedniku Džordžu Bušu da se SAD uključi u rješavanje situacije u BiH.

On kaže da je tražio da Predsjedništvo BiH usvoji to pismo kao svoj dokument, ali je to odbijeno sa obrazloženjem da je preuranjeno.

“U tom pismu pozivaju se SAD da se umiješaju u bosanskohercegovačku situaciju. U pismu sam najavio da prijeti rat koji nadilazi efikasnost UN”, rekao je Avdić.

Govoreći o odnosu sa Alijom Izetbegovićem, Abdić je rekao da je tadašnji čelnik SDA želio da ga se riješi podmetnuvši mu pregovore u Beogradu sa načelnikom Štaba JNA Blagojem Adžićem u vrijeme kada je izdata naredba o napadima na sve kasarne JNA.

“On me pošalje da u njegovo ime pregovaram u Beogradu, a ja pojma nemam da je izdata takva naredba”, rekao je Abdić i dodao da mu je tadašnji načelnik štaba Teritorijalne odbrane Hasan Efendić rekao da mu je Alija Izetbegović naredio da izda takvu naredbu.

Abdić je početkom marta pušten na uslovnu slobodu iz zatvora u Puli nakon što je odslužio dvije trećine kazne – deset godina i devet mjeseci – zbog ratnog zločina na području zapadne Bosne.

Osuđen je zbog ratnog zločina u Cazinskoj krajini tokom rata između njegovih pristalica, odnosno vojnika lojalnih Autonomnoj pokrajini Zapadna Bosna i pripadnika Petog korpusa Armije BiH.

DEPO-BL!N/đk

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Otvoreno balkansko biciklističko prvenstvo na Blidinju

Organizatori manifestacije Blidinje Bike Festival, koja je danas sedmu godinu zaredom, prvi put kao događaj više razine odnosno kao...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -